Google poboljšava reklame – eliminiše slučajne klikove

3548 views Ostavite Vaš komentar
finger-mobile-phone

Google je upravo najavio naredne korake kako će na mobilnim uređajima smanjiti broj slučajnih klikova tj blokirati određeni način kliktanja na reklame. Tačnije, ukoliko su izvedeni tako što je kliknuto na ivicu slike ili na ikonicu aplikacije, klikovi će biti blokirani. Takođe se uvodi i metod da se odredi da li je klik pravi tako što će se uvesti pojam kašnjenja klikova na reklame.

“Čak i kada je ekran smart telefona ili tableta značajno veći može se desiti da klikćemo slučajno na reklame” započinje Pasha Nahass, Google mobile display ads product manager. “I dalje je vrlo lako da kliknete na reklamu ako želite da “pogurate” ekran gore/dole ili kada želite kliknuti samo na tekstualni link. Neka istraživanja govore da je čak 50% klikova sa mobilnih aplikacija slučajno a to nikako nije dobro za oglašavače koji zbog ovoga imaju povećane troškove i ujedno umanjen efekat reklamiranja”

“Kako nastavljamo da poboljšavamo i proširujemo formate prikaza oglasa da bismo ih učinili privlačnijim, takođe nastojimo povećati kvalitet klikova” dodaje Nahass. “Godine 2012. smo uveli potvrdu klikova na baner reklame kako bismo proverili da li su zaista kliknuli na reklamu. Tokom prošle godine smo otišli korak dalje i pružili veću automatizaciju i manje angažovanje korisnika”

nexus2cee_Blog-Images-41-728x467

Sada će korisnici koji koriste mobilne aplikacije morati da klikću što bliže centralnom delu slikovne reklame da bi posetili sajt koji se reklamira jer će klikovi po ivicama slika biti smatrani za slučajane i kao takvi biti odbačeni.

Kada je reč o intersticijskim oglasima, korisnici neće moći kliknuti na ikonicu za instalaciju aplikacije ako je klik izveden u blizini mesta gde se zatvara oglas. Umesto toga, korisnici će morati kliknuti na dugme koje poziva da se ide dalje na stranicu i instalaciju aplikacije.

Što se tiče kašnjenja, za reklamu nad kojom je izvršen klik će se se smatrati da je kliknuta samo ako je ostala na ekranu neki period vremena koji se definiše samo kao kratak – ne i koliko vremenski to traje. Tako će korisnik biti u mogućnosti da zaista pogleda sadržaj oglasa. Google će eliminisati slučajne klikove koji upućuju da korisnik nije ni želeo da vidi sadržaj reklame.

Sve ovo gore navedeno je osmišljeno tako da bi se smanjili troškovi oglašavača kako ne bi plaćali za nenamerne klikove korisnika. Rezultat noviteta bi trebalo da bude poboljšanje konverzije. Iz Google-a kažu da se već vidi 15% poboljšanja od kako je sistem pušten u rad.

Moja lična iskustva govore da je zaista smanjen broj klikova od korisnika koji pristupaju sa mobilnih uređaja, recimo da je u pitanju nekih 10% ali je zato zarada porasla za sigurno istih 10% ako ne i nešto više. Ovo me navodi na zaključak da je neohodno oglašavačima pružiti što bolje uslove za reklamiranje kako bi oni ulagali što više novca u reklamiranje na Internetu.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.