Dvominutni SEO vodič za vlasnike malih preduzeća

8609 views Ostavite Vaš komentar
SEO guide

SEO za mala preduzeća ne bi trebao biti komplikovan. Možete poboljšati vidljivost na pretraživačima i privući posetioce na vaš poslovni web sajt tako što ćete se fokusirati na četiri stvari – odabir ključnih reči, kreiranje kvalitetnog sadržaja, optimizaciju samog sajta i povratne linkove.

Proces SEO optimizacije za mala preduzeća treba započeni sa odabirom reči. Trebate odabrati ključne reči koje su direktno relevantne onome čime se bavite a istovremeno da budu u saglasnosti sa tim šta ljudi traže na internetu. Veoma je bitno da to ne budu reči za koje je konkurencija prejaka i za koje bi vam bio potreban poveliki budžet da biste uspeli da se pozicionirate visoko na pretraživačima. Za početak neka to bude 5 ključnih reči/termina za koje ćete dobiti solidne rezultate uz relativno malo ulaganje.

keyword types

Nakon odabira ključnih reči, trebate napraviti po jednu stranicu za svaku ključnu reč. Sadržaj koji kreirate treba da bude u vezi sa ključnom reči koju ste odabrali. Ta stranica takođe treba da ima opširniji sadržaj u odnosu na prvu stranicu sajta u odnosu na odabranu ključnu reč.

Naredni korak je da ključnu reč/termin uključite u URL stranice, naslov, meta opis i zaglavlje stranice. Postoji još stvari koje se mogu uraditi kod optimizacije stranice osim jednostavnog dodavanja ključnih reči ali sam naveo samo ono što ima baš veliki uticaj na vaše rangiranje.

Kreiranje dobrog sadržaja i njegova pravilna optimizacija će za rezultat imati bolje rangiranje na pretraživačima ali verovatno ne toliko dobro kao što biste vi želeli. Broj povratnih linkova – mislim, kvalitetnih linkova sa kvalitetnih web sajtova koji upućuju na vaš sajt će učiniti da se na pretrazi pozicionirate na mestu broj 1.

Uopšteno govoreći, prvo mesto na pretraživačima za ključne reči je moguće ako imate veći broj relevantnih, kvalitetnih povratnih linkova u odnosu na konkurenciju koja se za istu ključnu reč već nalazi na prvom mestu. Najjednostavnije je da vidite ko je linkovao konkurenta i idete po istom tragu, kontaktirate sajtove koju su ga linkovali i zamolite da i vašu stranicu linkuju.

Link building

Naravno, odete korak dalje i pokušate naći još kvalitetnih sajtova koji će vas linkovati. Na primer, pitate partnere, dobavljače, kupce, prijatelje, relevantne web sajtove koje imaju istu ili sličnu delatnost sa vašom da linkuju vaše stranice. SEO rezultati nisu instantni. Mogu proći nedelje pa i meseci pre nego pretraživač uzme u obzir povratne linkove koje ste uspeli pribaviti ali će vremenom rejting rasti što će dovesti do veće posete na vašem sajtu.

0
RELATED ITEMS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.