Istraživanje ključnih reči za SEO. Kako?

21971 views 2 Komentara
keywords-research-seo

Istraživanje reči je verovatno najvažniji seo SEO.

Ne možete započeti planiranje kampanje sve dok ne znate koje fraze ćete ciljati, a ne možete proceniti ni troškove i pogodnosti SEO-a dok prvo ne znati konkurente sa kojima se takmičite.

Za početak

Cilj ovog članka je upoznavanje sa metodologijom kako pristupiti istraživanju ključnih reči od samog početka i kako istraživanje razvijati ka kompleksnijim tehničkim aspektima.

Istraživanje ključnih reči je kritična komponenta za optimizaciju na Internet pretraživačima jer kada se koristi na dobar način predstavlja odličnu osnovu za dizajn, arhitekturu sajta i naravno sadržaj.

Ključne reči su obično raščanjenje i grupisane na osnovu broja reči u frazi upita. Što je više reči u frazi, obično je lakše da se rangirate za traženi pojam pošto je manja konkurencija.

keyword research for SEO

Ovo svakako nije apsolutno pravilo, postoje i izuzeci koje ću upravo sada objasniti.

Evo ga primer kako je težina ključnih reči relativna kada se porede duge ključne reči nasuprot istih ključnih reči koje imaju još neku izuzetno jaku reč:

keyword-diffulty_longtail

Primer gde obe vrste ključnih reči imaju istu težinu:

keyword-diffulty_mustang

A sada izuzetak, gde je duži niz ključnih reči teži nego kraća varijanta.

long-tail-more-difficult-than-body

Podaci u prikazanim tabelama su napravljeni MOZ alatom. Možete upotrebiti i neki drugi alat, recimo KW Finder.

Prema mom iskustvu, izuzeci se dešavaju kada se u ključnu frazu dodaje naziv brenda. U 9 od 10 slučajeva je duža ključna fraza lakša za bolje pozicioniranje na pretraživačima.

Dva pravca optimizacije – razmišljanja

Po mom mišljenju, SEO teži da se usredsredi na dve oblasti

 • Optimizacija za povećanje broja posetilaca
 • Optimizacija za konverziju

Većina SEO stručnjaka, a može se isto reći i za ljude iz marketinga, su “žrtve” koje se fokusiraju na postizanje većeg broja posetilaca a ne na konverziju.

To nije nužno loše za optimizaciju sajta, sve zavisi od vaših ciljeva. Ako ste u e-trgovini ili uslugama, veoma je korisno da investirate u postizanje višeg ranga za pojmove koji će verovatno dovesti do prodaje.

U slučajevima kada ste u poslovima oglašavanja ili izdavaštva, gde su vaši prihodi povezani sa brojem posetilaca i pregleda stranica, optimizacija web sajta za povećanje broja posetilaca je bolja strategija.

Kao i svaka dobra SEO kapmanja, vaša strategija optimizacije treba da bude usmerena na ciljeve kampanje. Ako su vaši ciljevi jasni, kao na primer povećanje prihoda, tada se odlučite koji tip optimizacije ćete primeniti da biste postigli najbolje rezultate poslovanja:

 • Da li povećanje broja posetilaca direktno utiče na povećanje zarade?
 • Ili, da li je potrebno da privučete više posetilaca za specifične ključne reči koje će doneti efektniju konverziju?

Vrednost ključnih reči

Na osnovu ovih osnovnih pitanja, vrednost ključnih reči je bazirana na

 • Mesečnom volumenu pretraživanja u odnosu na brojnost konkurencije, ili
 • Potencijalu za sticanje prihoda (ili stopa konverzije)

Postoji nekoliko načina na koje možete dobiti relativni mesečni volumen pretraživanja, ali i dalje je to najlakše pomoću Google Keyword Planner-a (zamena za ugašeni Keyword Tool).

Keyword Planner nije baš dobar za ključne reči kao što je to bio Keyword Tool pa je nešto teže fokusirati se na AdWords, međutim i dalje pruža podatke za početak istraživanja. Imajte na umu da trebate naizmenično proveravati Ad Groups i Keywords, evo ga primer:

 • Nakon unošenja inicijalnih ključnih reči, potrebno je da prebacite podrazumevana podešavanja sa “ad group ideal” na “Keyword ideas”.
 • Zatim, nakon kreiranja inicijalne liste, treba da liknete na “Review Estimates” i u tom trenutku ćete morati da se prebacite (ponovo) sa “Ad Group” na “Keyword”, zatim unesete ponudu pre nego što vidite korisne podatke.

Zapetljano? Definitivno. Ali ipak korisno…

Morate uzeti u obzir i autoritet koji poseduje web sajt koji se rangira za te ključne reči da biste stekli sveobuhvatni sliku o konkurentnosti koja je vezana za taj konkretan organic SERP.

Postoji nekoliko ključnih signala koje trebate gledati kada radite brzi pregled SERP-a, jedan od solidnih alata za brzi pogled na konkurenciju je Mozbar ekstenzija za Chrome koja vam daje nekoliko interesantnih tipova SEO podataka na URL nivou.

Za sveobuhvatniju makro analizu organskog SERP-a dobar je SerpIQ alat:

SerpIQ Dashboard keyword-analysis

MOZ ima svoju verziju istog alata – Keyword Rank Report:

MOZ - seo keyword research serp

Nemojte se zavaravati da će vam ovi alati dati nešto više od brzog uvida u SERP niti će vam pokazati put kako da stignete na poziciju broj 1 na pretraživačima, svakako ne bez dodatne i znatno dublje analize.

Ako se upustite u ozbiljniju analizu, koristite recimo SerpIQ, evo nekih alata:

SerpIQ nudi brzi pogled na prosečan indeks komententnosti (Competitiveness Index – CI)

SerpIQ CI

Procena namere za upitom za pretragu:

SerpIQ KI

Brzi pregled SERP-a, uključujući i  info o konkurentnosti kao i on-page i off-page metrike za ključne reči.

SerpIQ SERP Overview

Najviši, najniži i prosečan CI SERP-a:

SerpIQ_CI+Quick-Stats

Najviši, najniži i prosečan PageRank SERP-a:

SerpIQ_PR+Quick-Stats

Najviši, najniži i prosečan broj povratnih linkova:

SerpIQ_BL+Quick-Stats

I na kraju, najstariji, najmlađi i prosečna starost domena za svaki rezultat:

SerpIQ_DA+Quick-Stats

Dakle, kao što možete videti, SerpIQ nudi brzi pregled za najviše i najniže vrednosti kada je u pitanju sveobuhvatna SERP konkurencija.

Ako vam je cilj da postignete veliki broj poseta na sajtu, neophodno je da odaberete makro pristup za poboljšanje SERP-a na nivou ključnih reči.

Makro pristup za istraživanje ključnih reči je neophodan za sajtove koji su puni sadržaja i koji su optimizovani za što veći broj posetilaca ali nije idealno rešenje ako ste usmereni na traženje specifičnih ključnih reči kao što je to slučaj kod e-trgovine, softvera i kod drugih scenarija gde ključne fraze nose sa sobom i znatno više kvalifikacija.

Istraživanje namera osoba koje pretražuju

Kada vršite optimizaciju za konverzije, važno je imati sliku o tome ko je ciljana publika i šta uglavnom nameravaju tražiti. Dva segmenta imaju visoku vrednost i vredi ih ciljati – komercijalna istraživanja i transakcijski upiti.

Najbolji način da se pobrinete za sve ove podatke je da grupišete i kategorizujete ključne reči, i da na tako sređene podatke primenite tehnike provere koji su potencijali kreiranih kanala. Segmentiranjem ključnih reči u kanale (funnels) možete stvoriti jasniju sliku koja će omogućiti da procenite rezultate namera pretraživanja.

Na ovaj način otići ćete korak dalje i razumeti kako se ključne reči uklapaju u kontekst pretrage. Čak i tamo gde je sve jednostavno, red reči može igrati ključnu ulogu prilikom definisanja značenja koje se nalazi iza upita i osigurati da ste izabrali prave reči koje ćete ciljati.

Vreme je da napravite istraživanje

Bez alata nema zanata… ne može se kuća graditi bez odgovarajućih alata, isto važi i za web sajtove koje želite optimizovati za Internet pretraživače.

Dobra vest je da je SEO dovoljno dugo u fokusu i da svi teže što boljim rezultatima pa je samim tim napravljeno mnogo dobrih alata koji mogu pomoći kod istraživanja.

Alati imaju širok spektar funkcionalnosti, nude povezane predloge, konkurentnost u AdWordsu i mnoge druge korisne informacije.

SEO alati za ključne reči

Tradicionalno se koristi Google Keyword Tool.

Savet: Da biste dobili realnu sliku prosečnog volumena pretrage, potrudite se da postavite odgovarajuće kriterijume (potpuno). Potražite opciju sa slike, nalazi se sa leve strane u alatu.

Google-keyword-tool_match-type

Google Keyword Tool će vratiti rezultate kao na slici:

Google-keyword-tool_query-results

Rezultati pokazuju prosečan mesečni volumen pretrage, kako globalno tako i lokalno. Važno je napomenuti da termin lokalno može da stvori konfuziju jer se pod terminom lokal misli na državu, ne na oblast ili grad.

To vam daje dovoljno podataka da biste počeli sa pravljenjem vaše liste mogućih ključnih reči, što ne znači da je ovaj alat sam po sebi dovoljan, potrebno vam je još drugih alata za kompletiranje istraživanja.

Prvi na listi je Excel. Upotrebite download taster u gornjem levom uglu Googe Keyword Tool-a da biste eksportovali vašu listu u CSV ili Excel fajl.

Ne zaboravite da proverite množinu

Jedna od najčešćih grešaka kod istraživanja ključnih reči jeste to da se zaboravi proveriti i jednina i množina.

Veoma često se dešava da je jednog ima znatno više od drugog, uglavnom je množina ta koja se često zaboravlja.

Uzmimo na primer SEO i SEO usluge. SEO ključna reč se koristi uglavnom kada se želi istraživati sam pojam ili skupljati informacije u vezi sa pojmom dok se SEO usluge koristi uglavnom kada su u pitanju neke komercijalne usluge ili kupovina.

Pogledajte razliku u mesečnom volumenu pretraga za jedninu i množinu

seo-service-vs-seo-services

Kao što vidite, množina je traženija preko 4 puta više u odnosu na jedninu.

Proširite svoju listu

Sledeće što trebate uraditi jeste da uzmete po vama najzanimljivije ključne fraze i ubacite ih u alat za predloge – neki kao što je na primer, übersuggest.

Übersuggest je greber sugestija za ključne reči za Google i zadužen je za permutovanje i kombinovanje ključnih fraza kroz ceo alfabet i od 0-9 radi pronalaženja najtraženijih permutacija.

Übersuggest uzima vašu osnovnu frazu, na primer uzeta je reč keyword research, zatim grebovani  svi Google predloženi rezultati tako da je umesto Google-ovih rezultata iz Google Autocomplete,

keyword-research-google-resutls

dobijate ovo:

ubersuggest

Ovo je stvarno korisno jer ispisuje sve potencijalne permutacija vezane za vaše ciljane ključne reči na osnovu stvarnih Google pretraga.

Sada možete da uradite dublju analizu i izaberete ključne reči koje treba dodati na listu. Zatim te nove srodne reči/fraze ponovo zalepite u Google Keyword Tool da biste dobili više informacija o novim rečima.

Savet: Google Keyword Tool daje više sugestija za ključne reči ako stavite na listu manje od 10 ključnih fraza, idealno je od 3 do 5.

Postoje različiti alati koji pružaju informacije o upotrebi ključnih reči i konkurentnosti između plaćenih i organskih pretraživanja. Neki alati to rade prilično dobro.

SEMrush – nalazi se u listi najboljih SEO alata za 2015. godinu, daje izvrstan uvid u volumen pretraživanja, prosečnu cenu po kliku, broj konkurentskih stranica, srodne ključne reči, rezultate rangiranja kao i koje kompanije trenutno kupuju reklamni prostor

semrush screenshota

SpyFu – takođe na listi najboljih SEO alata za 2015. godinu, omogućava pretraživanje volumena, broja klikova na dan kao i njihovu prosečnu dnevnu cenu, stvarni broj oglašavača koji trenutno vrše ponude (biduju) za ključne reči  i aktuelne AdWord reklame koje su u aktivne na Internetu.

Pogledajte PDF izveštaj: “Keyword Research” Keyword_Overview

spyfu-keyword-overview

Keyword Spy –još jedan od favorita za pribavljanje brzih informacija. Daje vam pristup informacijama o PPC oglasima, srodne ključne fraze, pogled na konkurenciju koja plaća za reklame na pretrazi i organsku pretragu, a tu je i alat za pravopisne greške (engleski jezik, da ne bude zabune!).

Jeste li znali da fraza “keyword research” ima oko 110,000 pretraga mesečno! Pogledajte screenshot:

keywordspy-screenshot

Potvrđivanje velikih prilika

Nakon što ste dobru listu prebacili u Excel, važno je da steknete uvid u vaše velike prilike ili kako ih još zovu – zlatne karte.

Prvo, trebate da vidite kako se kreću upiti u zavisnosti od sezone, za to vam služi Google Trends alat:

google-trends-keyword-research

Obratite pažnju na prosečan indeks interesa tokom vremena jer to može biti malo zbunjuće, vrednost 100 iz oktobra 2009. godine predstavlja najviši volumen pretraživanja a ne brojčanu vrednost broja pretraživanja. Ono što tražite jeste da trenutni interes nije opao potpuno, već je na 57% od najviše postignute vrednosti.

Sledeće što treba uraditi jeste da iskoristite neke treće rezultate za lakmus test da biste videli koliko je zaista polularna tema a najbolje da za to upotrebite Wikipediju. Domas Mituzas je napravio statistički engine koji prati preglede stranica na Wikipediji.

Kada gledam poslednjih 90 dana, vidim da je termin pregledan 9845 puta.

keyword-research-wikipedia-stats
Kreiranje modela procene za ključne reči

Procenjivanje ključnih reči za relativne mogućnosti je i dalje veoma teško.

Bez velike količine prikupljenih podataka i detaljnog uvida u konkurenciju lako se može desiti da bacite mnogo vremena i novca na ključne reči koje nikada neće vratiti zadovoljavajuće stabilne rezultate.

Da biste izbegli ovu situaciju, fokusirajte se na ono za šta već imate određeni rang i gde možete zaraditi novac. Verujem da je najbolje da koristite metodu ocjenjivanja.

Postoji nekoliko metodologija, od složenih formula koje uključuju različite heuristike pa do pojednostavljenih modela dizajniranih samo da vam daju nagoveštaj prilika.

Možete koristiti SerpIQ alat za bodovanje konkuretnosti ključnih reči, MOZ-ov alat za određivanje težine postizanja rezultata za određene ključne reči ili neki sličan alat.

Za bodovanje mogućnosti potrebna su neka jednostavna izračunavanja tako da za varijantu koju pominjemo u ovom tekstu potrebno je pomnožiti mesečni volumen pretrage sa negativnom procentualnom vrednosti konkurentnih rezultata (1 – procentualna vrednost konkuretnih rezultata)

Da vam ne bih dalje stvarao zabunu, uzeću opet frazu “keyword research” i još dve bliske varijacije:

keyword-research_CI

Upotrebom modela koji sam opisao iznad u tekstu dobijamo:

“keyword research” rezultat procene: (4,400 x (1-.68)) = 1,408

“keyword research tools” rezultat procene: (720 x (1-.65)) = 252

“keyword research software” rezultat procene: (480 x (1-.56)) = 211.2

Brojke pokazuju da je “keyword research” znatno teža fraza što se tiče konkurencije ali je jasno da je pobednik kada je reč o ciljanju šta je dobro upotrebiti kao ključnu reč kod pretraživanja.

Ovo je korisno jer se uzimaju u obzir mogućnosti  koje su u vezi sa mesečnim volumenom pretraživanja i zatim popusti na potencijalni saobraćaj na osnovu prosečne konkurencije.

Istraživanje ključnih reči za naslove stranica

Optimizacija naslova stranica za pretraživanje je najbolja ako se nađe balans između volumena i namera.

Vraćanjem ponovo na dva pravca optimizacije, kompozicija ključnih reči u naslovu zavisi od vaših ciljeva.

 • Ako optimizujete za veći broj poseta, tražićete kombinacije koje usredsredićete se na ključne reči koje imaju veliki volumen pretrage.
 • Ako optimizujete za konverzije gledaćete da obratite pažnju na namere umesto na volumen pretrage.

U oba scenarija preporučujem da tražite kretivne načine da kombinujete potpuno podudaranje fraza, čak da probate ubaciti više fraza ili ključnih reči ali da to ne izgleda prenatrpano ili neprimereno.

Pogledajte prezentaciju i saznajte neke detalje u vezi pronalaženja ključnih reči za naslove stranica:

Zaključak

Važan činilac u uspešnosti istraživanja ključnih reči je rezervisanje vremena za analizu šta ste uradili i u skladu sa dobijenim rezultatima šta treba dalje uraditi i na koji način.

Gde vidite najbrže kretanje SERP-a?

Da li se za neke pojmove krećete brže u osnosu na druge među najboljih 10/30/50?

Koje su ključne reči najpre postigle poziciju 1? Najbrži do top 5?

Probajte da sebi postavite ova pitanja i date odgovore u komentarima. Napišite šta mislite o ovim metodama ili ako imate neke vaše metode, zamolio bih vas da ih iznesete. Bilo bi mi drago da komentarišem dalje sa vama na ovu temu.

0
2 Comments
 1. Branislav

  25. 01. 2016. at 15:35

  Hvala za informativno i detaljno objašnjenje za kreiranje ključnih reči. Prosečan bloger koji je posvećen kreiranju sadržaja na svom blogu teško da može da odvoji resurse i otprati proceduru po PS-u, ali je dobro znati kako sve to funkcioniše i ponešto od toga primeniti.

  1+
  • Aleksandar Popović

   29. 09. 2016. at 09:57

   Nema na čemu Branislave. Izuzetno je bitno imati što kompletniju sliku o tome na šta se sve mora obratiti pažnja ukoliko se želi postići veći stepen uspešnosti web sajta.

   0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.