Najbolji SEO alati (2015)

270161 views 1 Komentar
TOP SEO TOOLS 2015

Internet je prepun raznih SEO alata i veći deo iskusnijih SEO stručnjaka se uvek pita koji je najbolji SEO alat? Koji zaslužuje epitet “mora se imati” a koji treba odbaciti kao nedovoljno dobar.

Selektovao sam 7 moćnih alata koji mogu zaista da Vam pomognu da ostvarite dobre SEO rezultate. Idemo redom…

SEMrush SEO alat

Prvi i najmoćniji alat pomoću kojeg možete utvrditi da li je sajt “zdrav” ili ne.  Kada se vrši provera koliki su dometi sajta i kampanje građenja linkova, SEMrush  može da se koristi da vidite za koliko je reči web sajt rangiran na Google. Kada se pronađu sajtovi koji imaju veliki broj dolaznih linkova i DA (autoritet domena) a nema rangiranih ključnih reči na SEMrush, vrlo je velika verovatnoća da je su pod kaznom. Takođe može da se proveri organic saobraćaj da li postoji veliki pad, ako postoji, jasan znak da će biti poteškoća da se taj sajt vrati u normalan rad.

semrush traffic

SEMrush može da se koristi i kao alat za istraživanje ključnih reči. Nađete sajtove koji su najbolje rangirani za primarnu ključnu reč a zatim i za koje ključne reči je web sajt rangiran. Kada kombinujete listu ključnih reči sa nekoliko web sajtova koji su vodeći u industriji koju obrađujete, dolazite do prilično sveobuhvatne liste ključnih reči.

semrush - Organic Search Positions

BuzzSumo SEO alat

Mnogi ne razmišljaju o BuzzSumo kao SEO alatu, već da je u pitanju alat za društvene mreže. Međutim, kao što su SEO i marketing sadržaja neodvojivo povezani, tako je i BuzzSumo sada moćan SEO alat.

BuzzSumo se može koristiti kada se traži ideja za sadržaj – vuzuelni, društveni ili blog sadržaj. Nakon kreiranja baze ključnih reči, tražite te ključne reči u BuzzSumo a on vam vraća gomilu ideja za kreiranje naslova. Kada vam treba ideja za neku infografiku slobodno odaberite BuzzSumo kao početnu destinaciju. Kada pokušavate otkriti popularne ideje za Pinterest stranice BuzzSumo podaci mogu biti od neprocenjive vrednosti.

buzzsumo-screenshot1

Ako kliknete na “Backlinks” karticu  možete videti društvena šerovanja najpopularnijih dolaznih linkova. Odličan način da napravite listu sajtova do kojih trebate doći – gledajući mimo uobičajenih SEO metrika, možete pronaći popularne stranice za koje ako nabavite linkove, mogu vam doneti prilično dobar odjek sa društvenih mreža.

AuthorityLabs SEO alat

authoritylabs-img

Sa AuthorityLabs možete pratiti istorijat rangiranja i videti grafičke prikaze kako su se ključne reči rangirale tokom vremena.

Authority-Labs-screen

Većina iskusnih SEO stručnjaka zna da nikada ne treba izolovati KPI  (Key Performance Indicator), pošto podaci variraju u zavisnosti od personalizacije, data centra itd. Međutim, može se koristiti kao mehanizam da se vidi kako se ključne reči ponašaju tokom vremena i kakva im je konzistentnost u podacima koje pruža AuthorityLab. Odlična je opcija pomoću koje možete uporediti više web sajtova i videti gde su konkurenti u odnosu na vas, posebno ako istražujete njihove nove marketinške strategije.

authority-labs-compare

SpyFu SEO alat

Jedan od načina da koristite SpyFu je za istraživanje konkturencije. Ukoliko počinjete da radite sa novim web sajtom, odlična polazna tačka za analizu strategije je da  proveravate kako sajt stoji organski i PPC.

spyfu-screenshot

spyfu-screenshot2

spyfu-screenshot3

U skaćenom izveštaju možete videti za koje ključne reči konkurent plaća  za PPC, CPC, dnevne troškove itd. Zatim, možete da vidite za koje se reči organski rangiraju, koliko primaju saobraćaja i još mnogo toga.

Ima još dosta izveštaja koje možete pokrenuti upotrebom SpyFu-a ali nećemo sada postavljati gomilu screenhotova ovde u opisu. Izdvojiću samo istoriju reklamiranja – kada pokrećete PPC kampanju ti podaci mogu biti od neprocenjive važnosti  u potrazi za inspiracijom i kreativnošću.

SpyFu backlink alat ne spada u najmoćnije alate na tržištu, ali kao dodatak nekim od top alata može biti takođe vrlo koristan.

spyfu-backlinks

Ahrefs SEO alat

Kada je u pitanju istraživanje povratnih linkova i povezivanje linkova za reviziju, Ahrefs je izuzetno moćan alat. Svakodnevnom upotrebom možete otkriti sledeće:

 • Koliko referovanih domena ima web sajt?
 • Koliki broj dolazi sa jedinstvenog IP-a
 • Koliki broj od svih linkova je sa .gov ili edu sajtova?
 • Koliki je prirodni porast linkova u tokom vremena?

ahrefs-scr1

 • Koji su linkovi sa najvećim autoritetom (sortirano prema rangu domena)?

ahrefs-scr2

 • Ove podatke možete da koristite i kada želite mapirati link-building strategiju za klijente. Identifikujete najbolje rangirane web sajtove i mapirate koliko linkova u rang opsegu svaki domen ima.

ahrefs-breakdown

 • Imate linkove sa raznih strana, ili je slučaj da je previše linkova sa jednog domena?

ahrefs-scr3

 • Za web sajtove koji imaju kazne ili ljude koje interesuje monitoring novih povratnih linkova, postoji mogućnost da prate nove linkove nastale juče, preključe, u poslednjih sedam, 30, ili 60 dana.

ahrefs-date-range

Ahrefs još možete koristiti za proveru gustine sidro (anchor) teksta, neispravnih tekstova, izgubljenih linkova, za izvoz podataka o linkovima za Google Panda reviziju i još mnogo toga.

Ahrefs se rapidno poboljšava i uskoro će podržati još nekoliko opcija kao što su top sadržaji i top referovani sadržaj i alat za analizu linkova.

Majestic SEO alat

Najznačajniji alat koji krasi Majestic je naravno protok poverenja (trust flow) i merenje protoka citata (citation flow – ponderisan brojem citata da tih URL-u ili domenu). Jako bitno, tematski protok poverenja uvek pomaže kada se analiziraju podaci o temama tokom rada na semantičkom kontekstu za web sajt.

majestic-tools

Kada se radi na postizanju novih ciljeva i link-building kampanjama, treba identifikovati najbolje rangirane web sajtove u industriji i pridobiti poverenje, citation flow kao i tematsko poverenje baš kao što to imaju najbolji koje smo prethodno izdvojili.

Majestic se koristi za:

 • Preuzimanje liste povratnih linkova kada se radi revizija linkova
 • Proveru referovanih domena i njihovih povratnih linkova, protoka poverenja, citata i protoka aktuelnog poverenja.
 • Identifikaciju novih i izgubljenih linkova (kada se pokušavaju povratit linkovi ili ukloniti (disavow) ako su lošeg kvaliteta)

DeepCrawl SEO alat

Kada dođu na red on-page i Panda revizija, DeepCrawl je odličan izbor.

deepcrawl

Kao što možete videti na slici iznad, sa DeepCrawl možete dijagnostikovati sve vrste tehničkih pitanja na stranici, od dupliciranih stranica, stranica sa meta naslovima koje su preduge do stranica koje se predugo učitavaju itd.

Postoje desetine vrednih stavki koje se mogu indentifikovati upotrebom DeepCrawl-a, informacija koje se inače teško pribavljaju.

Odličan alat za dijagnostiku određenih stranica, na prvi pogled možete videti detaljne informacije kao što su postojanje H1, koliko ima internih i eksternih linkova, koje tagove imaju stranice itd.

deepcrawl-diagnose


Kakva je situacija kod vas? – Koji su vaši omiljeni SEO alati? Volim otkrivati nove alate, prema tome, izvolite podeliti sa nama vaše favorite!

6+
1 Comment
 1. hrvdo

  22. 12. 2016. at 20:26

  Prilično dobar popis i opis

  Mi koristimo osim AHREFS i također MAJESTICSEO
  SEOmoz https://moz.com/
  SCREAMINGFROG https://www.screamingfrog.co.uk/
  a neto anlýzu okruženje

  0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.