Google gasi Autocomplete API 10. Avgusta

8484 views Ostavite Vaš komentar
autocomplete-api-google

Google je objavio informaciju da će 10. avgusta 2015. ugasiti njihov Autocomplete API.

Iz Google-a kažu da API nije imao neka specijalna ograničenja i koristili su ga kako Google tako i korisnici. Međutim upotrebljen je i na načine koji baš i nisu korisni. Kada se govori o prednostima onih koji su koristili Google pretraživač, Autocomplete API osim kompletiranja upita nije doneo nikakve druge pogodnosti.

Da podsetimo, iako je mogao da se koristi od strane trećih lica, API nikada nije ni bio u oficijelnoj u Google ponudi. Stoga će uvođenje restrikcija na korišćenje doneti glavobolje svima koji su ga zdušno koristili uglavnom radi pribavljanja ključnih reči radi boljeg pozicioniranja na pretraživačima.

Treba napomenuti da je Google Maps API takođe startovao kao neoficijelan pre nego je zvanično usvojen i naravno ponuđen na korišćenje uz određenu nadoknadu koja nije uopšte zanemarljiva.

Peter Chiu iz Google-a je napisao sledeće:


In the interest of maintaining the integrity of autocomplete as part of Search, we will be restricting unauthorized access to the unpublished autocomplete API as of August 10th, 2015. We want to ensure that users experience autocomplete as it was designed to be used — as a service closely tied to Search. We believe this provides the best user experience for both services.

For publishers and developers who still want to use the autocomplete service for their site, we have an alternative. Google Custom Search Engine [CSE] allows sites to maintain autocomplete functionality in connection with Search functionality. Any partner already using Google CSE will be unaffected by this change. For others, if you want autocomplete functionality after August 10th, 2015, please see our CSE sign-up page.


Google je mišljenja da su mnogi SEM i alati za ključne reči koristili API da bi generisali nove ideje za ključne reči. Alati koji su ga koristili biće prilično pogođeni ovom objavom.

Ranije ove godine je Google ugasio YouTube v2 API što je dovelo do prestanka funkcionisanja YouTube aplikacije na velikom broju smart televizora i drugih uređaja koji su podržavali ovaj API.

Ako ste pročitali šta je Peter Chiu napisao, postoji alternativa, da li je dovoljno dobra procenite sami…

 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.