SEM – Marketing na pretraživačima

SEM Search Engine Marketingwidth=

Šta je SEM?

Marketing na pretraživačimaSEM (Search Engine Marketing) naziv je nekada služio za objedinjavanje Optimizacije na Pretraživačima – SEO (Search Engine Optimization) i aktivnosti pretrage koje uključuju plaćanje. Tokom vremena, industrija je usvojila SEM skraćenicu za aktivnosti koje se bave isključivo plaćanjem kod pretraživanja.

Prednosti SEM

Marketing na pretraživačima je odličan način da ponudite proizvode ili usluge korisnicima Interneta na direktan i relevantan način. Obezbeđuje da se reklame prikazuju relevantnim korisnicima i tako se povećava šansa da korisnik klikne recimo na reklamu i poseti vaš web sajt.Izuzetna stvar je da je sve direktno merljivo. Možete da kontrolišete koliko ćete novca upotrebiti za određeni tip kampanje i odmah da vidite kakvi su rezultati. Da li je potrebno korigovanje ili promena strategije.

Neke od najvažnijih aktivnosti koje ćemo obrađivati u SEM kategoriji su

Plaćanje za pretraživanje – reklame
Plaćanje za pretraživanje – oglašavanje
Plaćanje po kliku – PPC (pay-perclick)
Plaćanje po pozivu PPC (pay-per-call) – neke reklame, konkretno one koje se služe korisnicima koji koriste mobilne telefone, mogu biti naplaćene kao rezultat klika na telefonski broj i poziva pametnim telefonima.
Cena po kliku – CPC (cost-per-click)
Cena na hiljadu impresija – CPM (cost-per-thousand impressions)

Većina reklama na pretragama su na bazi CPC/PPC, ali neke oglasne opcije mogu biti prodate i na CPM bazi.

Zašto da trošim novac na SEM kada već imam organizovanu online marketing kampanju?

Ako imate web sajt, morate da budete sigurni da se vaš sajt može pronaći!

Nije dovoljno osloniti se na offline marketing radi dovođenja posetilaca na web sajt. Posetioci vrlo često zaboravljaju adrese web sajtova ili zaborave info u vezi vaše marketinške kampanje baš onda kada im nešto od vas treba. Onlajn korisnici žele brz i relevantan odgovor na upite na pretrazi a onda su tu pretraživači koji su fokusirani na pribavljanje i dostavljanje najrelevantnijih rezultata pretrage korisnicima.

Najnovije