Kako se rangirati sa manje linkova?

5575 views Ostavite Vaš komentar
Kako se rangirati sa manje linkova?

Da li je moguće rangirati se na Google bez linkova?

To je pitanje koje postavljam još od prošle godine a verujem da je to pitanje mnogih od vas.

Iako je istina da se kolege iz marketinga ne moraju oslanjati samo na građenje linkova radi rangiranja na Google, eksterni linkovi su i dalje veliki faktor kod rangiranja, čak i u slučajevima kada se link ka web sajtu nalazi na stranicama sajtova koji nemaju značajan rang.

Neki će od vas odmah pomisliti “eksterni linkovi više nemaju vrednost?” Paaa, ne, nisam na to mislio. Znam da je malo zbunjujuće.

Dozvolite mi da objasnim.

Eksterni linkovi kao faktor rangiranja

U studiji o ranking korelaciji sprovedenoj od strane MOZ-a a na temu Da li se možete rangirati na Google bez linkova, uzeto je u ispitivanje top 50 Google rezultata pretraživanja za 15.000 reči.

Otkrili su da sva rangiranja web sajta za konkurentne fraze pretrage imaju barem jedan eksterni link koji pokazuje na njih, u stvari, ni jedan od sajtova koji nema eksternih linkova nije rangiran. Međutim postoje i slučajevi kada su pojedinačne stranice rangirane čak i bez eksternih linkova koji upućuju na njih.

Evo ga test sa Canva’s Design School blogom.

Budući da je Canva kvalitetan web sajt, a pre neki dan je objavio blog post za koji predpostavljam da nema eksternih linkova još uvek, mislim da će biti odličan za ovaj test.

Iskoristio sam Ahrefs Site Explorer i proverio povratne linkove Canva blog posta, “How To Set Up An Instagram Profile From Scratch: Pro Tips To Boost Your Brand’s Traffic In A Month“. Pogledajte šta sam dobio:

Canva Design School

Kao što se i očekivalo, post je nedavno objavljen i nema eksternih linkova. Ali kada sam tražio “Instagram Profile From Scratch” i “Set up Instagram Profile From Scratch” ključne reči, ovaj blog je bio rangiran.

Canva Results

E sada, nemojte pogresno da tumačite, eksterni linkovi su i dalje jedan od navažnijih faktora za rangiranje.

Kao što sam već spomenuo, Canva je kvalitetan web sajt, malo sam proveravao profil osnovnog sajta i evo šta sam dobio:

canva website info

Da, neverovatnih 137, 000 povratnih linkova i 14, 000 koji se odnose na domene.

dok stranica Design School ima sledeće rezultate

Canva-Design-School1

To znači da sve dok vaš sajt (vaše glavne stranice – recimo početna stranica) ima eksterne linkove, pojedinačne stranice (i ako nemaju eksternih linkova)sa vašeg sajta mogu se rangirati. To je takođe dokazano i vrlo vidljivo na online portalima kao što su CNN, Yahoo News, pa i kada su u pitanju domaći portali kao što su Blic, Telegraf i drugi, jer kada objave članak on tada nema eksternih linkova ali se vrlo brzo rangira dobro. To je naravno zato što ti web sajtovi imaju tone kvalitetnih povratnih linkova.

Kako se rangirati sa manje linkova?

Iako će biti teško rangirati sajt bez linkova, postoje načini da se rangirate bez previše napora oko građenja linkova.

1. Stavite prioritet na kvalitet

Umesto da trošite vreme u potrazi za gomilom web sajtova od kojih ćete dobiti povratne linkove, zašto se ne fokusirati na kvalitet ?

To je veoma izazovno. Graditi odnose sa nekoliko kvalitetnih web sajtova je bolje neko hiljade irelevatnih web sajtova, i na duže staze ćete u stvari videti da ste zapravo uštedeli vreme.

2. Ciljajte manje jasne fraze

Teško je rangirati se za reči ili fraze koje imaju visoku konkurenciju, posebno ako imate mali broj kvalitetnih povratnih linkova. Realnije je da imate nešto duže fraze, za koje nije jaka konkurencija.

Sa druge strane, budući da te ključne reči imaju manju konkurenciju, očekujte da ima i manje pretraživanja, u mnogim slučajevima niko te fraze i ne traži. Nemojte se predavati, od nečega se mora krenuti!

3. Usredsredite se na poboljšanje korisničkog iskustva.

Google stavlja veliki naglasak na korisničko iskustvo, ističe važnost broja klikova na samom sajtu, koliko je vremena provedeno na stranici, ukupno na web sajtu. Najbolje je težište i fokus staviti na pravljenje što boljih sadržaja, usluga i proizvoda.

Budućnost eksternih linkova prema Google

U decembru 2013 godine, Yandex je najavio da će pretraživač imati “link-free” algoritam, a pošto je to aktuelno i važi za komercijalne upite i to samo na području Moskve, ljudi iz marketinga ne prestaju da preispituju “Hoće li i Google to primeniti?”

Paaa, ne.

Evo šta je Matt Cutts odgovorio (mada on više nije neko ko odlučuje ali…svakako je bio neko ko je znao strategiju razvoja Google).

“We don’t have a version like that, that is exposed to the public, but we have run experiments like that internally, and the quality looks much worse. It turns out that backlinks, even though there’s some noise and certainly a lot of spam, for the most part are still a really big win in terms of quality of search results. So we’ve played around with the idea of turning off backlink relevance and, at least for now, backlink relevance still really helps in terms of making sure that we return the best, most relevant, most topical search results.”

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.