Optimizacija Tekst Linkova

44879 views Ostavite Vaš komentar
anchor text

Tekst link (anchor link) predstavlja vidljivi tekst u hiperlinku na web stranici koji može da se klikne.

Na primer, u rečenici “Dobro došli na naš web sajt, kliknite ovde i pročitajte više o digitalnom marketingu”, “kliknite ovde” je anchor (link) tekst.

HTML sintaksa za link tekst je:

href-html

Kako Internet pretraživači koriste link tekst u SEO

Internet pretraživači koriste opisni tekst u linku kako bi otkrili relevantnost i prirodu teme na stranici koju link povezuje.

Na primer, ako određena stranica ima puno linkova sa link tekstovima “SEO”, “SEO optimizacija”, “Saveti za SEO optimizaciju”, pretraživači će prepoznati i shvatiti sadržaj iza linka – stranica koja se bavi sa SEO i SEO optimizacijom.

Pored tekst linka, pretraživači će analizirati sadržaj stranice izvorne strane (stranice na kojoj se nalaze linkovi) i ključne reči i naslov linkovane (ciljne) stranice kako bi se utvrdila relevantnost sadržaja. Ovaj proces omogućava Google, recimo, da pruža relevantnije rezultate korisnicima kod njihovih upita u pretragama.

Konačno, u prošlosti je više puta dokazano da kada imate dva linka na stranici a da oba linka vode na istu destinaciju, Google računa samo link tekst prvog linka kada dodaje relevantnost.

Tipovi tekst linka i šta je najbolje za SEO

Nula tekst link: Ne nosi nikakvu značajnu vrednost i preporuka je da izbegavate linkove tipa “kliknite ovde”.

“Goli” URLovi: To su URLovi koji su u isto vreme i tekst linkovi:

Anchor Text

Tačno podudaranje  tekst linka Tačan link tekst sadrži geografsko područje i ključnu reč. Imajte na umu da intenzivno korišćenje tačnih ključnih reči može biti protumačeno kao pokušaj građenja neprirodnih linkova.

Delimično poduradanje tekst linka (preporuka): Umesto da koristite ciljane link tekstove (uključujuči državu/grad), možete jednostavno da uključite ključnu frazu umesto direktne ključne reči. Iz okolnog teksta će Google robot razumeti o čemu pišete.

Hibridni link tekst (preporuka):  U okviru različitosti, tekst link može da uključuje i kombinuje link tekstove koji se direktno odnose na Vaš brend a da link tekstovi ne sadrže direktno naziv brenda.

Saveti za upotrebu tekst linka u SEO

Svi se slažemo da je relevantan tekst link odličan za SEO optimizaciju i rangiranje za ključne reči. Međutim, napominjem da je zloupotreba tekst linkova dovela do toga da je u aprilu 2012. godine Google pokrenuo novu kaznenu optimizaciju Pingvin ažuriranje.

Google Pingvin ažuriranje je služilo za suzbijanje manupulacija sa tekst linkovima i veštačkim povratnim linkovima sa već kažnjenih web sajtova i ukljanjanje ranga web sajtova kao i brisanje iz rezultata pretrage onima koji krše pravila. Manipulisanje svojim povratnim linkovima i kreiranje optimizovanih tekst linkova je direktno kršenje Google pravila – Google’s Webmaster Guidelines. Pogledajte sliku:

linkschemes text

Sada se sigurno pitate “ako je link tekst važan za SEO a Goole kažnjava za preteranu optimizaciju, koji je najbolji metod za pravljenje tekst linkova?”

Odgovor je negde između. Iako je link tekst i dalje važan činilac za relevantnost u optimizaciji pretraživala, tokom godina, Google botovi su postali pametniji i sada imaju mogućnost da otkriju važnost web stranica na osnovu kljčnih reči, sinomina i tagova.

Veliki i dokazani SEO stručnjaci su se ozbiljno bavili ovom problematikom te mogu da navedem Post-Pingvin tekst link studiju slučaja koju je napravio MOZ.com a sa osvrtom na QuickSprout.com. Više ne morate imati 100% optimizovan tekst link kako biste imali optimizovan tekst za pretraživače. Ponekad može biti dovoljno da imate 5-10 linkova sa nešto širim rasponom različitih tekst linkova uključujući i glavne ključne reči.

Na primer, ako želim da budem bolje rangiran za reči “otkup zlata” na otkupzlata.rs, trebalo bi da kreiram linkove sa sledećim tekst linkovima:

otkupzlata.rs
http://otkupzlata.rs
Kliknite ovde
Otkup zlata
Ovaj sajt
Gde prodati zlato
Zlatara
Kliknite ovde i prodajte zlato
Otkup zlata online

Interno linkovanje i tekst linkovi

Google analzira relevantnost sadržaja od strane internih i eksternih linkova. Zato bi trebali biti sigurni da imate dobru internu strukturu sa relevantnim internim linkovima između stranica sve sa tekst linkovima sa ključnim rečima kako biste dirstibuirali rang stranica širom web sajta. Takođe, sve što važi za eksterno linkovanje, važi i za interno, samo obavezno pazite da ne preterate sa optimizacijom.

Kako da analizirate tekst linkove na vašem web sajtu

U svrhu analize i monitoringa povratnih linkova na sajtu, potrebno je koristite neki od alata koji vam to omogućavaju. Ja vam predlažem nekoliko alata koji su besplatni ali sa određenim ograničenjima ako ih koristite besplatno.

Kako treba da izgledaju prirodni tekst linkovi na web sajtu?

Najčešće reči koje se koriste u povratnim linkovima na vaš web sajt treba da ukljčuju ime sajta (http://www.websajt.com) ili neutralne tekst linkove koje ljudi najčešće pišu kada linkuju sajtove – “kliknite ovde” ili “pogledajte ovo”

Većina SEO stručnjaka preporučuje da ne prelazite 30% od svih tekst linkova za određenu ključnu reč. Ja vam mogu predložiti da maksimalno 10% tekst linkova posvetite jednoj ključnoj reči (uključujući tačan naziv domena).

Normalna distribucija tekst linkova za web sajt normalno izgleda ovako:

30% – naziv web sajta
15% – www.nazivsajta.com
15% – nazivsajta.com
5% – http://www.nazivsajta.com
3% – ovde
32% – miks ostalih link tekstova

Da biste dobili prirodne tekst linkove na vaše web stranice, kreirajte dobar sadržaj i tekst linkovi (eksterni/povratni) će doći sami po sebi. Linkovaće vaše sadržaje.

Šta vi mislite o važnosti tekst linkova, da li obraćate doboljno pažnju na interne i eksterne linkove?

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.