Poglavlje 5: Poverenje, autoritet, identitet i rangiranje pretrage

poverenje-autoritet-identitet

Ako pretraživači mogu odlučiti da li da veruju linkovima ili nalozima na socijalnim mrežama, da li mogu naučiti da veruju web sajtovima? Apsolutno. Mnogi SEO stručnjaci veruju da poverenje u web sajtove/stranice igra veliku ulogu u tome da li će sajt biti uspešan ili ne po gledano iz perspektive pretraživanja.

Ta: Autoritet

taPoseduje li vaš sajt autoritet? Da li je široko priznat lider u svom području, oblasti, poslovno ili na neki drugi način? To je upravo cilj.

Niko sa sigurnošću ne zna kako pretraživači izračunavaju autoritet, zapravo, verovatno postoji više signala za autoritet. Tip linkova koje vaš sajt dobija (sa dosta kvalitetnih ili srodnih sajtova),reference sa socijalnih mreža (sa respektabilnih naloga), aktivnosti/privrženosti posetilaca sajta – sve to igra važnu ulogu kod određivanja autoriteta. Naravno negativan utisak i mišljenje mogu štetno uticati na autoritet.

Postoji mala nedoumica oko toga kako pretraživači procenjuju autoritet. Google, odgovarajući web izdavačima na razna pitanja u vezi rangiranja često naglašava da je potrebno praviti kvalitetne sajtove, članke i kompletan sadržaj i da je to pravi put da bi sajt bio imun na “Panda” updejte. Reči poverenje, autoritet i stručnost se sve češće pominju u tim odgovorima od Google.

Te: Angažovanje

teKvalitetan sajt bi trebao da proizvodi smislenu interakciju sa korisnicima. Pretraživači mogu pokušati da izmere ovu interakciju – angažovanje – na različite načine.

Na primer, koliko dugo korisnik provodi vremena na vašoj stranici? Da li oni pretražuju, klikću kroz sadžaje koje imate na sajtu ili se vrlo brzo “bounce”, možda i momentalno vraćaju nazad na pretraživač i pokušavaju ponovo naći traženi rezultat? To “pogo-sticking” ponašanje pretraživači mogu izmeriti i eventualno biti znak da vaši sadržaji nisu zanimljivi.

Da bismo sprečili da ostanete zbunjeni šta je Bounce Rate a šta Pogo Sticking dajemo kratko objašnjenje:


 

Bounce rate: bounce rate definišemo kao “procenat posetilaca koji posete jednu stranu na web sajtu” Visok bounce rate nije uvek loš, može da znači i da posetilac ne želi dublje da ulazi u sajt, provodi neko vreme na sajtu i dobije odgovor na postavljeno pitanje. Možda ima bookmarkovanu stranicu ili je ona šerovana na Fejsbuku, ali pošto ne čita ništa dalje prozivodi se bounce.

Pogo sticking: Pogo sticking nastaje kada korisnik koristi pretragu, klikne na rezultat i veoma brzo klikne za povratak na rezultate pretrage i zatim klikne na neki drugi rezultat. Ovaj tip ponašanja je direktan rezultat nezadovoljstva dobijenim rezultatom pretrage i suprotno bounce rate-u – pogo sticking je uvek loša stvar.


 

Isto tako, ako posetioci relativno dugo čitaju vaše sadržaje u odnosu na slične sadržaje na drugim sajtovim to je još jedan signal – vreme provedeno na sajtu ili dugi klik koji pretraživači mogu izmeriti i uzeti u obzir kod vrednovanja sadržaja.

Društveni gestovi poput komentara, deljenja sadržaja ili lajkovanje predstavljaju još jedan način da se angažovanje izmeri. O ovome ćemo detaljnije pisati u Social delu ovog vodiča.

Pretraživači su uglavnom snalažljivi da ne kažen lukavi kod merenja angažmana i zbog velikog broja signala koji se mogu uzeti u obzir ne može sa sigurnošću stajati iza ocene koja je data ovom faktoru. Svakako pratimo šta se dešava po pitanju faktora angažovanja i možete se informisati prateći kategoriju:

SEO: Angažovanje

Th: Istorija

thBudući da pretraživači stalno posećuju vaše web stranice, mogu steći utisak o tome šta je “normalno” ili kako ste se ponašali tokom vremena.

Da li ste iznenada linkovali neki sajt koji pretraživači eufemistički zovu “loš komšiluk”? DA li ste objavili na sajtu artikal koji inače nije tipičan za tematiku koju pokrivate na vašem sajtu? Takve stvari mogu alarmirati pretraživače.

Sa druge strane, sajtovi prave promene kao što to čine i ljudi i uglavnom da bi nešto bilo bolje ali i to se meri i nije izuzeto. I ostali faktori se obrađuju i procenjuje se da bi se utvrdilo da li se nešto problematično dogodilo.

Slično tome, stranice sa istorijom kršenja uputstava, smernica i višestrukim kaznama će teško moći da se vrate natrag da zauzimaju značajno mesto kod pretrage.

Ocena koja je data ovom faktoru nije zanemarljiva, posebno što Pingvin i drugi updejti pretraživača mogu da nanesu veoma velike štete sajtovima koji naprave greške o kojim smo upravo pisali!

I na kraju, ukupan istorijat sajta vam može pomoći. Sajtovi sa dužim stažom mogu lakše održavati svoju uspešnost na pretraživačima dok novi moraju tek da se izbore za svoje mesto na Internetu i zasluže i pridobiju poštovanje.

VIše o ovome možete čitati u sledećoj kategoriji:

SEO: Domeni i URLovi

Ti: Identitet

tiPretraživači su istraživali različite načine kako uspešno da proveravaju web sajtove kao i autore koji pišu za njih. Najkonkretniji pokušaj bio je Google-ov pokušaj u vezi autorstva. Iako je projekat Google Authorship prekinut 2014 godine, pretraživači i dalje pokušavaju proceniti autorstvo radi što boljeg ocenjivanja Autor ranga na neki drugi način.

Sistem identiteta i autorstva će se verovatno nastaviti razvijati. U ovom trenutku, jedan od najboljih načina da uradite nešto po pitanju signala za identitet jeste da uključite Klout za Bing, verifikujete sajtove na Bing Webmaster Tools i Google Search Console, plus linkujte svoje stranice na Google+.

Poglavlja: Početna1: Faktori2: Saržaj3: Arhitektura4: HTML5: Poverenje6: Linkovi7: Personalizacija8: Društveni mediji9: Prekršaji