Poglavlje 3: Arhitektura sajta i faktori uspeha na pretraživačima

Arhitektura sajta

Ispravno kreirana struktura sajta može značajno pomoći vašim SEO naporima dok loša struktura može mnogo da pogorša šanse za uspeh.

Ac: Pretraživanje sajta radi indeksiranja sadržaja (Site Crawlability)

acPretraživači “crawluju” web stranice tako što idu od jedne stranice do druge neverovatnom brzinom i kopirajući posećene stranica u ogromnu web knjigu koju nazivamo “index”.

Kada neko koristi pretraživač, pretražuje baš tu ogromnu knjigu, pronalazi relevantne stranice i bira ono što mu se čini najbliže onome što traži. Rezultati su poređani tako da su prvi rezultati za koje pretraživač smatra da su najrelevantniji. Da bi vaš sajt bio u knjizi, mora biti “crawlovan” – posećen i indeksiran od strane pretraživača.

Većina sajtova nema problema sa crawlovanjem ali moguće je da se naiđe na određene probleme. Na primer, JavaScript ili Flash mogu potencijalno sakriti linkove, čineći da su neke stranice sajta nevidljive za pretraživače. Takođe mogu sakriti i kompletan tekst na stranici.

Svakom sajtu je dodeljen određen crawl budžet, neko određeno vreme ili broj stranica, u odnosu na autoritet i poverenje koje sajt poseduje, koje će pretraživači provesti na sajtu pregledajući sadržaj. Veći sajtovi gledaju da se poveća efikasnost crawlovanja da bi se postiglo da “prave” stranice budu češće indeksirane.Upotreba robots.txt gde ćete navesti koji delovi sajta nisu bitni za crawlovanje mogu značajno povećati efikasnost indeksiranja.

Za većinu vas problem indeksiranja se može izbeći. Dodatno, pametno je da koristite sajt mape, kako HTML tako i XML kako bi pretraživači lakše indeksirali vaše stranice. Više o sajt mapama, i kako da se borite sa potencijalnim problemima indeksiranja možete pročitati u sledećim tekstovima

SEO: Slanje sajt mape (Submitting Sitemaps)
SEO: Blokiranje paukova (Blocking Spiders)

Ad: Dupliciranje/Kanonizacija

adNe zaboravite dizajn prijemčiv pretraživažima je takođe ljudima prijemčiv dizajn!Ad: Dupliciranje/Kanonizacija

Ponekad je velika knjiga, indeks pretraživanja, u neredu. Preklapanja sadržaja, koja su moguća između stranica sajta mogu biti shvaćeni kao istovetan sadržaj što čini da pretraživač ima poteškoća da shvati koji rezultat treba prikazati u odnosu na ono što se traži. To svakako nije dobro.

Još gore je ako ljudi aktivno linkuju različite verzije iste stranice . Ti linkovi, indikatori poverenja i autoriteta se neočekivano dele između te dve verzije. Rezultat je tada iskrivljen (i niži) i manje cenjen od strane korisnika. Zato je kanonizacija tako važna.

Želite da samo jedan verzija stranice bude dostupana na pretraživačima.

Postoji veliki broj načina da se duplicira sadržaj sajta. Stranica može imati svoju www i ne-www verziju umesto da se vrši preusmeravanje sa jednog na drugo. E-trgovina sajt može omogućiti pretraživačima da indeksiraju sub stranice (strana 2,3,4…). Niko neće tražiti nešto kao “strana 6 plava haljina”. Ili parametrizovati filter koji može biti dodat na URL što bi ga učinilo da na pretraživačima liči na drugu stranucu.

Na mnogo načina možete nehotice kreirati URL koji nije dobar. Pravlna primena 301 preusmeravanja, upotreba rel=canonical tagova, upravljanje URL parametrima i efektivna strategija paginacije može pomoći da izbegnete sve potencijalne problem i učvrstite pozicije.

Pročitejte tekst u kom ćemo više pisati o problemima kod kanonizacije:

SEO: Diplicirani sadržaj

Am: Mobile Friendly

amSve je veći broj pretraga na Google koje se odvijaju na mobilnim uređajima u odnosu na desktop pretrage. S’ obzirom na to, ne čudi da Google nagrađuje sajtove koji su optimizovani za mobilne uređaje sa boljim rangiranje na pretragama koje se obavljaju na mobilnim uređajima. Bing radi isto.

Nema dileme, napravite da vaš sajt bude mobile friendly – optimizovan za mobilne uređaje. Povećaćete šansu da budete rangirani kod mobilne pretrage a samim tim će posetioci sajta biti zadovoljniji. Ako imate mobilnu aplikaciju za sajt, proverite da li je omogućeno indeksiranje i linkovanje što je već nude pretraživačima.

Više informacija o optimizaciji za mobilne uređaje kao i indeksiranju aplikacija pogledajte sledeće tekstove

Google: Mobile
Google: App indeksiranje
Bing Mobile
Bing: App linkovanje
Mobile Marketing: indeksiranje aplikacija i pretraživanje
SEO: Mobile Search

As: Brzina sajta

asGoogle želi da učini web bržim mestom te nagrađuje brze sajtove malom prednošću u onosu ona one koji su nešto sporiji.

Naravno, ako napravite sajt koji se otvara brzinom svetlosti, nema garancija da ćete biti bolje rangirani kod pretrage. Brzina ima uticaja samo na 1 od 100 upita prema onome što kaže Google.

Međutim, brzina pomaže ostalim faktorima i zapravo može da popravi druge. U današnje vreme je sve je više onih koji su nestrpljivi, posebno oni koji koriste mobilne uređaje!

But speed can reinforce other factors and may actually improve others. We’re an impatient bunch of folks these days, especially when we’re on our mobile devices! Tako da , angažman (i konverzija) na sajtovima može biti poboljšani ako je učitavanje sajta brže.

Ubrzajte vaš sajt! Pretraživači i posetioci će znati to da cene.

Au: Da li su vaši URL-ovi opisni?

auDa. Dobro je da u nazivu domena i linkovima koristite ključne reči za koje želite da budete dobro rangirani na pretraživačima. To svakako nije glavni faktor ali ima smisla da to činite i da URL-ovi budu deskriptivni.

Ah: HTTPS / Sigurne stranice

ahGoogle bi želeo da se ceo web pokreće preko HTTPS servera kako bi se obezbedila bolja sigurnost web surfera. Da bi to postigli, nagrađuju web stranice koje koriste HTTPS sa malim rang podsticajem.

Kao i podsticaj da se kreiraju stranice i sajtovi koji imaju vecu brzinu ucitavanja i ovo je samo jedan od mnogih faktora koje Google koristi prilikom odlučivanja koji sajt/stranica će biti dobro rangiran. HTTPS faktor sam za sebe ne garantuje ulazak među dobre rezultate pretrage. Ali ako razmišljate o pokretanju sigurne stranice to će svakako doprineti ukupnom uspehu pretraživanja.

Poglavlja: Početna1: Faktori2: Saržaj3: Arhitektura4: HTML5: Poverenje6: Linkovi7: Personalizacija8: Društveni mediji9: Prekršaji