Google mape se koriste za identifikovanje spama?

4316 views Ostavite Vaš komentar
restoran lista Beograd mapa

Nedavno se na Google pojavilo nekoliko zanimljivih patenata koji uključuju upotrebu fotografija u lokalnoj pretrazi radi utvrđivanja da li preduzeća zaista postoje ili su zatvorena, ili je možda u pitanju web spam.

Prvi od patenata je

Street Views slike

Sistemi i metode korelacija poslovnih informacija za detekciju spama, zatvorenih preduzeća, i signala za rangiranje
Prolanazač: Andrea Frome, Howard Wellington Trickey, Melanie Clements, Ethan G. Russell, Paul Eastlund, Diego Ariel Gertzenstein, Douglas Richard Grundman, Baris Yuksel
Dodeljeno: Google, Inc.
US patentna prijava 20150154607
Publikovano Jun 4, 2015
Podneto: Februar 24, 2011

Sažetak

Systems and methods are provided for determining whether given business listings are spam or are closed businesses. In one example, a system receives a business listing from a user. The business listing contains a geolocation and the name of a business. The system also receives one or more street level images related to a geographic object that is at or near the same geolocation as the business listing. The system determines if the business listing is spam or is closed based on the received street level images by determining if the geographic object is the business or by analyzing whether the business associated with the listing is shown in any of the street level images.

Ovaj patent je posvećen detekciji spama i zatvorenim biznisima na Google Maps.

Objavljeni lažni spiskovi  za poslovne subjekte mogu uticati na ljude koji koriste Google, jer se spiskovi mogu pojaviti na Google Maps rezultatima, rezultatima pretrage na Google i lokalno baziranim servisima.

Ovi spiskovi mogu sadržati unos od strane vlasnika preduzeća koji može uneti poslovno ime, adresu, kontakt telefone, web sajt i geografske podatke (širina/dužina) i druge informacije ali možda i neželjeni sadržaj – spam (spisak lažnih informacija o preduzeću koje zaista ne postoji) kao i preduzeća koja su prestala sa radom a sve to dovodi do toga da korisnici koji koriste pretraživač dobijaju lažne informacije.

google imagery database

Google je već slao i šalje automobile opremljene kamerama da snimaju ulice širom planete. Pojavili su se izveštaji da Apple takođe ima specijalizovana vozila i u poslednje vreme snimaju kompanije, slično kao Google.

Slike iz nivoa ulica koje pravi Google, prikazane su na Google Maps. Obično su prikazane fotografije zgrada, naselja i ostalih objekata/predela što omogućava korisnicima da “zauzmu” geografsku lokaciju iz perspektive osobe na ulici a ne iz satelita ili ptičje perspektive. To omogućava uključivanje mesta kao što su muzeji, prodavnice, restorani ili neke druge interesantne lokacije. Možete takođe da vidite izloge i znakove koji ukazuju na poslovni prostor nekog preduzeća.

Ovaj patent korisi nešto što se zove viewcodes za “rangiranje poslovnog listinga u odnosu jedne na drugu i odlučuje koja će preduzeća  prikazati u istaknutom prikazu na karti”

google viewcode

Kako Google utvrđuje da li je biznis listing validan prema ovom patentu

1) Počinje tako što Google primi poslovni listing koji sadrži podatak o geografskoj lokaciji i nazivu poslovnog imena.

2) Slika koja je u vezi sa geografskim objektom inicijalno povezana sa poslovnim listingom može biti primljena sa street view vozila.

3) Geografski objekat može biti proveren da se vidi da li je zapravo povezan sa poslom tako što se uporede informacije geografske lokacije poslovnog listinga sa informacijom o lokaciji slike.

4) Ako poslovni listing nije povezan sa informacijama lokacije sa slike, poslovni listing može biti smatran za spam ili zatvoreni biznis.

google determining spam

Slika može sadržati vremenski podatak, koji ukazuje na vreme kada je slika snimljena.

Podatak o nastanku biznisa može biti određen tako da govori o vremenu kada je biznis započet – uzimanjem podataka o geografskoj lokaciji biznis listinga koji može biti upoređen sa vremenom kada je slika proizvedena (izvršeno slikanje).

Ako su i neki drugi poslovni listinzi dostavljeni na isti račun, i određeno je da se radi o spamu ili zatvorenom biznisu, to je dovoljan indikator koji ukazuje da je potreban nadzor nad ovim nalogom i eventualno gašenje ili blokiranje računa koji je podneo poslovni listing.

Može biti primljen i Viewcode koji pokazuje neki drugi biznis na istoj geografskoj lokaciji, zajedno sa informacijom o vremenu koja ukazuje kada je fotografija snimljena. To može biti korišćeno da kaže da li taj drugi biznis koji je podnet da se nalazi na istom mestu može biti spam ili zatvoren biznis.

google-image-final-steps

Google Map Views - Beograd

Druge fotografije i spam biznis

Još jedna prijava patenta publikovana je u kancelariji za zaštitu patenata SAD i čini se da je vrlo povezana ali se ne oslanja na Street View slike.

Ovaj patent podneo je pronalazač Baris Yuksel.

Verifikacija poslovnog listinga baziranog na fotografskom poslovnom listingu dobijenom putem prepoznavanja slika
Pronalazač: Baris Yuksel
US Patent Aplikacija 20150161619
Publikovano Jun 11, 2015
Podneto: Januar 5, 2012

Sažetek

An apparatus for verifying the authenticity of a potentially false business listing is provided. The apparatus may include a memory that stores a plurality of business types and a plurality of business listings. The business types may identify one or more spam business types. The apparatus may further include a processor in communication with the memory that identifies a selected one of the business listings as a potentially false business listing when the business type of the selected business listing is identified as one of the spam business listing types.

The apparatus may then communicate a request for a photograph of a business corresponding to the identified business listing and extract photographic business listing information from the requested photograph. When the extracted photographic business listing information does not match the identified business listing, the apparatus may remove the business listing from the plurality of business listings.

Ovaj patent identifikuje problem koji je kreiran na adresu, koja uključuje lažne lokacije:

Because an online search provider is able to present many different businesses at once to a user, there may be a high degree of competition among businesses, especially where there is a high concentration of businesses of the same type in a geographic region. As businesses have learned that a user may typically seek out businesses that are geographically closer to him or her, a business may exploit an online search provider to take advantage of this fact. For example, a business may provide a false address to the online search provider such that when the business listing for the business appears in the search result webpage, the business listing may include the false address. The false address may entice the user into contacting the business and thereby may mislead the user away from choosing a business that is geographically closer to him or her. An online search provider has an interest in preventing these types of misleading business listings.

Ovaj patent nam govori da su možda pokušane da se zatraže fotografije biznisa, koje odgovaraju potencijalno lažnom poslovnom listingu, i ako dobije jednu fotografiju i ona ne odgovara geografskoj lokaciji gde se biznis nalazi, to može biti identifikovano kao lažni biznis listing.

Taj zahtev za fotografijom bi se slao na osobu koja se u poslovnom listingu nalazi kao vlasnik biznisa.

Fotografije dobijene kao odgovor na zahtev biće podnete u sistem za prepoznavanje slika kako bi se utvrdilo da li fotografija odgovara informacijama koje je podneo vlasnik biznisa i nalaze se u poslovnom listingu. Ovaj patent ne spominje Street Views, ali je jasno da se može koristiti u kombinaciji sa Google Street Views sistemom kako bi se utvrdilo da li fotografije koje je podneo vlasnik preduzeća odgovaraju onima koje su snimljene za Street Views projekat Google-a.

Ovaj patent nam govori kako bi bilo kakava informacija tipa znak preduzeća ili poštanski broj, mogla biti upotrebljena za upoređivanje podataka koje su podnete od strane raznih preduzeća. Ova vrsta informacija bi bila prepoznata putem procesa prepoznavanja slika.

Google image matching

Ovaj patent ima sekciju u delu opisa gde se govori o spam biznis bazi podataka, gde se mogu smeštati informacije o biznis tipovima za koje se zna da mogu biti spam biznis tipovi.

As discussed above, a spam business type is a business type is usually associated with a business listing that a user creates in order to drive more consumers to his or her business, where the business listing contains purposefully false or inaccurate information. A typical spam business listing may include a false address such that users in proximity to the false address are drawn to the spam business listing and away from business listings that have correct addresses, but may be slightly further away. Other business information that a spam business listing may include may be a false business phone number, a false or misleading business name (e.g. a business named “Joe’s” may be listed in the business listing as “Joe’s Compare Best Jewelry Prices Lowest”), or any other type of false or misleading business.

Čini se da u ovom patentu, Google može samo slati zahteve za fotografije preduzeća radi provere poslovnog listigna u odnosu na spam biznis bazu podataka.

google-spam-business-listings

 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.