Da li web hosting utiče na SEO?

9195 views Ostavite Vaš komentar
google datacenter

Da. Za koju kompaniju se odlučite da hostujete web sajt direktno će uticati na rangiranje vašeg sajta na pretraživačima. Izbor dobre hosting kompanije ne znači i direktno da ćete biti visoko rangirani ali znači da ćete izbeći situaciju da budete loše rangirani a to je jako bitno. Dakle, potrebno je da pažljivo odaberete, nemojte se upravljati samo prema ceni, to nije dobar način za odabir.

Drugi i treći faktor za odabir hostinga su svakako vremen neprekidnog rada/prekidi i brzina – oni mogu učiniti da SEO značajno varira od meseca do meseca i zato je neophodno da se redovno proveravaju. Čim uočite problem, trebate odmah kontaktirati web hosting kompaniju. Nemojte računati na to da znaju da postoji problem. I ako znaju, ne mora da znači da im je stalo da to brzo reše. Dakle, nije baš mudar potez vezivati se sa hosting kompanijom sa ugovorom na neki duži period.

Plaćanje mesec po mesec umesto za godinu dana ili čak unapred 3 godine znači da ćete biti u mogućnosti da čim uočite da hosting kompanija ne poštuje zacrtane standarde, preselite sajt na drugu lokaciju. Ako ste napravili dugoročan ugovor i imate probleme, morate pisati zahtev za povraćaj novca i svakako se što prebaciti na novi hosting i uz put izgubiti određenu svotu novca. Što pre se preselite sa problematičnog hostinga, to manje dugoročne štete za vaše web stranice.

Sada, pogledajte detaljno najvažnija 3 hosting faktora koji mogu uticati na rangiranje vašeg web sajta.

Neprekidno vreme rada/prekidi u radu servera

Prekidi u radu označavaju količinu vremena koliko vaš web sajt bio nedostupan zbog problema sa serverom na kojem je hostovan. Roboti pretraživača će pokušati da posete sajt nekoliko puta u toku dana. Ako posete sajt u vreme prekida rada, biće zapisano da je web sajt nedostupan i robot će se prebaciti na drugi web sajt. Ako se to dogodi više puta, onda će vaš web sajt biti označen kao nepouzdan i samim tim rang će biti smanjen. Pretraživači ne žele da prikazuju visoko u rezultatima pretrage nepouzdane web sajtove zato što to kvari iskustvo korisnika koji pretražuju određene ključne reči.

uptime monitor

Čak i ako je vaš web sajt bio 99% vremena u toku jednog meseca online, to znači da je čitavih 7 sati bio nedostupan! U idealnom slučaju, želite da vaš web sajt bude dostupan celih 100% vremena, međutim, neki kratki prekidi su neminovnost, čak i kod skupih web hosting paketa. Međutim, nije nerazumno očekivati da vam hosting kompanija pruži i garantuje 99,9% vremena bez prekida u toku meseca, tako da, nemojte prihvatati ništa ispod toga.

Brzina servera

Pretraživači su obično vrlo tajanstveni u vezi faktora koji su deo njihovog algoritma, međutim, 2010 godine Goole je eksplicitno izjavio da je brzina učitavanja web stranice jedan od tih faktora. Ali… to je samo jedan od preko 200 faktora pa je gotovo sigurno da ima nekih 0,5% uticaja na vaše rangiranje što i dalje prilično vredi.

hosting speed

Brzinu učitavanja web sajta možete proveriti pomoću sledećih alata:

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights
http://tools.pingdom.com
http://gtmetrix.com
http://www.webpagetest.org/

Nešto sporije učitavanje sajta nego što je to uobičajeno ne znači da nešto nije u redu sa web hostingom. Konfiguracija i kodiranje vašeg sajta zapravo može izazvati usporenje rada i to u velikom broju slučajeva. Ako ste sigurni da je tehnički sve u redu sa vaše strane, a i dalje se stranice sajta učitavaju sporije nego što ste očekivali, treba da kontaktirate hosting kompaniju radi rešavanja problema. Problem usporavanja rada će se češće dešavati ako se vaš web sajt nalazi na serveru gde se hostuje još gomila drugih sajtova i gde se dele resursi servera sa drugim sajtovima. Premeštanje na manje zauzet server ili na privatni/dedicated server će svakako značiti brži odziv web sajta kao i brže učitavanje stranica.

Lokacija servera

Lokacija servera predstavlja bitan faktor za bolju SEO optimizaciju sajta. Ovo je kompleksna oblast i posvetiću joj više pažnje u posebnom članku u kojem ću pokušati da obuhvatim sve elemente vezane za izbor lokacije servera.

map

Lično sam imao prilike da koristim usluge većeh broja web hosting kompanija, što domaćih iz Srbije što iz inostranstva, prevashodno iz USA. Svaka hosting kompanija ima neke specifičnosti koje je izdvajaju iz mase drugih. Jako je bitno da poslovni odnos koji ostvarite bude korektan i da budete sigurni da je sajt bezbedan, da imate organizovanu podršku 24 sata i da radi pouzdano barem 99.9% vremena.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.