Da li je Vaš Web Sajt konfigurisan za internacionalni Google Robot?

3995 views Ostavite Vaš komentar
google spider

S vremena na vreme, događaju se velike SEO promene i ažuriranja. U januaru ove godine niko nije primeto sitne varijacije nakon kojih je usledila korenita promena kada je u pitanju međunarodni SEO, Google je poboljšao način na koji Google robot posmatra promene sadržaja na osnovu lokacije (IP) ili na osnovu korisnikovih preferenci kod setovanja jezika (Accept-Language HTTP Header). Sve veći broj sajtova pravi izbor da dinammički menja sadržaj koji se prikazuje posetiocu/kupcu u odnosu na državu ili jezik.

Google je priznao da ima problem pronalaženja i indeksiranja drugih jezika i međunarodnog sadržaja kada se dinamički menja sadržaj. Prema Search Console uputstvu, Google možda neće indeksirati ili rangirati međunarodne sadržaje zato što je podrazumevana Google robot IP adresa bazirana u Sjedinjenim Američkim Državama. Dodatno, robot šalje HTTP zahteve bez setovanja Accept-Language u zaglavlju zahteva.

U ovom članku ću pokušati da objasnim da Google sad savladava oba problema. Za SEO stručnjake koji imaju klijente koji kreiraju sadržaje za ne Englesko govorno područje ili internacionalnu publiku, važno je razumeti te promene i kako proveriti konfiguraciju web sajta da li je u saglasnosti sa novim internacionalnim rezultatima pretrage.

Google robot radi sa ne Američkih IP Adresa

Google robot je počeo raditi iz različitih zemalja, ne samo sa tipičnih američkih IP adresa. To daje mogućnost, na osnovu IP lokacije, da Google razume da li je sadržaj neke određene stranice za internacionalnu publiku i razlučuje da li je novo otkrivena verzija stranice možda više relevantna za rezultate pretrage u nekoj određenoj državi.

Kao što verovatno predpostvaljate, to prilično poboljšava iskustvo pretraživanja za međunarodne korisnike, pružanjem verzije stranice u rezultatima pretrage koja je namenjena za njihovu određenu zemlju.

Kako mogu da proverim konfiguraciju mog web sajta?

Ako vaš ili klijentov web sajt dinamički služi različite sadržaje na osnovu korisnikovog IP, možete proveriti pomoću međunarodnog proxy-ja. Većina crawlera, kao što je recimo Screaming Frog, omogućavaju proxy konfigurisanje koje će pomoći kod automatizacije pronalaženja eventualnih SEO problema iz perspektive internacionalnog korisnika.

Screaming frog proxy

Sa Merkle-ovim Local-Adaptive Pagest Testing Tool možete da specificirate jezik koji želite da proverite; specificirate do 10 URL-ova; izaberete između Normal, Google i Bing user-agenta i pokrenete.

local-adaptive-tool

With Merkle’s Local-Adaptive Pages Testing Tool, you can specify the languages you’d like to check; specify up to 10 URLs; choose between Normal, Google, and Bing user-agents; and Run.

Accept-Language zaglavlje

Kako sve više web sajtova koristi Accept-Language zaglavlje radi dinamičke promene jezika prikazane stranice, Google-ov novi lokalno adaptivni crawling sistem šalje odgovarajući rezultat. Sada, kada Google robot šalje zahteve za stranicama sa vašeg web sajta, može navesti i željeni jezik. To je upravo u saglasnosti sa podešavanjima koja imate u vašem browseru – koji jezik ste podesili.

chrome language settings

Zaključak

Promena o kojoj sam pisao možda nije imala veliki uticaj na SEO do sada ali posledice će se videti u narednom periodu i biće veoma velike. Pored dinamički služenog sadržaja, Google i dalje preferira korišćenje zasebnih URL-ova sa odgovarajućim napomenama za različite sadržaje.

google-prefers-separate-urls-with-annotationsVažno je ovde razumeti kontradiktornost. Zašto Google preferira odvojene URL adrese? Da li je to zato što sve više web sajtova počinje dinamički da menja sadržaje što je, kao što sam već napisao, Google-u teže da razume sadržaj?

Što veći broj sajtova bude dinamički menjao sadržaje u odnosu na posetioce, to će Google praviti sve više različitih crawl konfiguracija radi razumevanja sadržaja koji je prezentovan. RAzmišljajte o ovome kao o nečemu što definitivno stvara probleme Google-u, najvećem i najboljem pretraživaču Interneta.

Kakva su vaša iskustva, da li ste primetili neke veće promene u rangiranju od početka 2015. godine? Da li koristite dinamičko kreiranje stranica? Podelite vaša iskustva, biće nam svima od koristi !

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.