10 dvominutnih podešavanja za trenutno revitalizovanje vašeg bloga

4994 views Ostavite Vaš komentar
Tweaks Blog

Da li ste poželeli da imate slobodnog vremena za osvežavanje svog bloga? Kada pokušavate držati korak pisanjem dobrog sadržaj često se dešava da uopšte nemate vremena za nešto više. To svakako ne znači da trebate odustati.

Ako podelite svoje zadatke na manje celine, iznenadićete se šta sve možete postići.

U ovom tekstu ću vam pokazati 10 dvominutnih podešavanja koji mogu pomoći da poboljšate vaš blog.

1. Napravite uverljiviji naslov

title-h1

Čak i ako se sada odlično snalazite u kreiranju zanimljivih naslova, sigurno imate neke odlične artikle koji skupljaju prašinu u arhivi a mogli biste im dati samo bolji naslov.

Većina posetilaca ocenjuje vaše artikle na osnovu naslova. Nekoliko malih podešavanja kao što su dodavanje prideva, brojeva ili čak promena fraze u naslovu mogu doprineti jasnoći članka a samim tim i većoj čitanosti artikla.

Evo ga primer:

Stari naslov: Efektna upotreba Twittera

Novi naslov: Šest pametnih Twitter trikova za uštedu vremena

Jednostavno je uočiti šta od ova dva naslova privlači veću pažnju…a u isto vreme jednostavno pbjašnjava o čemu je artikal.

Pročitajte više koliko je za SEO sajta važan naslov članka – Title tag.

2. Linkujte druge artikle

linking-articles

Jedan od izuzetnih načina da smanjite stopu brzih odlazaka sa sajta (bounce rate) jeste da povećate broj mogućnosti za čitanje/pregledanje drugih i sličnih sadržaja.

Verovatno imate članke koji imaju sličnosti / ili su u vezi sa nekim drugim člancima koje već imate u arhivi i nisu baš posećeni. Za dva minuta pronađite u arhivi članak koji možete linkovati sa člankom na kojem trenutno radite. Takođe možete uzeti neki stari članak, i povezati ga sa nekim od novijih.

Verovatno vam se na početku dešavalo da neku temu prilično opširno obradite jer ste prvi put pisali o tome – te članke možete iskoristiti za linkovanje, upućujte na njih svoje čitaoce.

Koliko je interno linkovanje važno, pročitajte i na stranici: Građenje linkova i faktori uspeha na pretraživačima.

3. Ažurirarajte “O nama” stranicu.

o-nama

Kada ste poslednji put osvežili O nama stranicu? Ako ste kao i većina blogera, niste ništa dirali od kako ste kreirali stranicu…a to može biti pre više godina.

Bacite odmah pogled na ovu stranicu. Da li ste uočili nešto što je zastarelo? Tražite nešto kao:

Biografski detalji, nova ažuriranja, štampa i spominjanja, itd.
Informacije o vašim proizvodima i uslugama – možda treba izbaciti stare i dodati neke nove.
Linkujte najbolje članke – možda sada imate neke novije i bolje.

4. Dodajte vašu fotografiju

Fotografije mogu biti odličan put kako da pomognete u povezivanju sa čitaocima pošto prikazuju osobu koja se nalazi iza reči koje posetioci čitaju na sajtu. Najbolje bi bilo da to bude neka novija slika, dodajte je u O nama stranicu.

Možete je postaviti u zaglavlju strane, ili negde sa strane, veš kako želite.

Kao alternativa, možete slike dodati u vaše starije artikle. To će malo razvedriti stranice i učiniti lakšim čitanje sadržaja.

5. Uklonite neki od dodataka iz sajdbara (widget)

Većina sajdbarova su beznadežno pretrpani. Čitaoci uglavnom imaju problema da nađu opcije koje im zaista trebaju (kao što je prijava čitaoca na blogu ili prijava za praćenje – Facebook, Twitter) usred šume svega i svačega šta se može naći u sajdbaru.

Pogledajte Vaš sajdbar i vidite bez kojeg možete – a onda ga uklonite. Savet: Tag couds, mali kalendari i slično uglvnom ničemu ne služe i ne doprinose čitaocu pa prema tome uklonite.

Prenatrpanost sajta, loša organizacija definitivno znače i smanjenje brzine sajta. Pročitajte više: Arhitektura sajta i faktori uspeha na pretraživačima.

6. Pozabavite se komentarima

comments-img

Čak i ako niste prenatrpani sa komentarima, trebate se pozabaviti sa njima. Imajte uvek dva minuta za proveru da li možda potreban ogovor na neki od komentara ili ako je u pitanju spam, pravilno postupite i uklonite ga sa sajta.

Ako ima dosta pitanja na sajtu koji nemaju i odgovor to ne ostavlja baš dobar utisak. Vašim čitaocima će izgledati kao da vas nije previše briga šta oni imaju reći ili će steći utisak da tu nema nikoga. Ako ustanovite da vam je teško da držite korak sa ovim zadacima, mnogo bolje rešenje je isključivanje mogućnosti komentarisanja.

7. Postavite više informacija na vašoj kontakt stranici.

Neki blogeri stave kontakt formu na sajtu i ništa više. Naravno to nije ništa strašno, ali svakako pravi malu barijeru kod posetilaca koji vas žele kontaktirati.

U zavisnosti od posla kojim se bavite, možda ne želite da stavite telefonski broj ili adresu na kontakt stranici ali je svakako dobro dodati sledeće:

Vašu email adresu: Ne veruju svi posetioci da kontakt forme rade, pre će kreirati svoju poruku u mail klijentu koji inače koriste.
Linkujte vaše profile na socijalnim mrežama: Posebno ako vas je lakše kontaktirati putem Twittera ili Facebooka nego putem maila.
Dajte do znanja koji način komunikacije preferirate.

8. Dodavanje “Kao što je prikazano u”

Ako ste duži vremenski period bloger i imate postove na drugim blogovima ili ste bili intervjuisanu na drugim blogovima ili podcastu, učinite da to znaju i vaši čitaoci, posebno ako su to veoma poznati blogovi ili podcasteri u vašoj sferi delovanja.

Upotrebite istaknuta mesta na sajtu za objavu. Na taj način će svaki posetilac odmah videti da je posetio sajt koji ima autoritet.

9. Ispravite pravopisne greške

spelling-errors

Pravopisne greške pravi svaki bloger, i to ostavlja loš utisak. Ako je vaš članak ili članci puni pravopisnih grepaka, delovaćete manje profesionalno i eventualno će posetioci steći utisak da ste neozbiljni u poslu – da li ste dobri u obraćanju pažnje na male ali itekako važne detalje.

Čitajte pažljivo vaše blog članke, krenite od onih koji imaju najviše poseta. Ako uočite greške, ispravljajte ih.

Ako ne pravite pravopisne greške, pogledajte sklopove rečenica i pokušajte ih optimizovati, ako postoji mogućnost, dodajte neke slike ili video materijale.

10. Dodajte poziv na akciju

call-to-action

Kada članak privedete kraju, najlakše je jednostavno stati, ali propuštate veliku šansu. Umesto brzog završetka, dodajte poziv na akciju – učinite nešto kako bi čitaoci reagovali na ono što su pročitali / videli.

Želećete da posetioci:

Ostave komentar.
Podele članak na društvenim mrežama.
Komentarišu vaš članak na društvenim mrežama.
Preduzmu neku akciju na svom poslu ili u životu
Pročitaju srodan članak na vašem blogu.
Pogledaju vaše proizvode ili usluge koje su povezane sa člankom
Ili neku drugu akciju od koje ćete imati koristi (kako vi, tako i oni).

Za svako od ovih podešavanja, potrebno je da izdvojite samo po dva minuta – i poprilično dobrineti uspešnosti sajta

Koji od ovih saveta ćete primeniti na vašem blogu danas ? Da li imate još neku sugestiju za dvominutnu podešavanja? Ostavite komentar.

Ako vam se dopada članak, podelite ga putem Twittera i Facebooka.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.