Šta raditi kada naziv domena nije slobodan

4456 views Ostavite Vaš komentar
domain search

Za kompanije sa izuzetno jedinstvenim nazivom, uglavnom je jednostavno registrovati željeni naziv domena. Međutim, sa preko 850 miliona aktivnih web sajtova na internetu, neki brendovi će se se naći pred izazovom da obezbede domen po želji. Nemojte se uzbuđivati, postoji više načina da se ipak nađe domen i ekstenzija koji bi odgovarali vašem biznisu.

Važnost odličnog naziva domena

Pokušaj da se odredi vrednost naziva domena je komplikovan i izazovan posao. Za svaki biznis, granu industrije ili kuplca je različita. Kao nezavisna promenljiva, nema baš neku vrednost. Ali kada se kombinuje sa stvarima kao što je web sajt, marketinške kampanje, oglašavanje, SEO i marketinški sadržaj, može biti savršen alat za privlačenje posetilaca / kupaca. Evo nekih primera kako naziv domena dodaje vrednost brendu:

Marketing

Prvo i najvažnije, veliki nazivi domena rade u tesnoj sprezi sa kompanijskim brend identitetom. To bi trebalo da ide ruku pod ruku sa dugoročnom marketing strategijom poslovanja. Na primer, ako želite da vaš brend teži ostaviti jednostavnu sliku sa minimalističkim web dizajnom i vrlo preciznim sadržajem, verovatno biste želeli naziv domena koji odražava tu sliku. Naziv domena od jedne ili dve koncizne reči je nabolje rešenje – mnogo pre nego da ima više reči i znakova. To je samo jedan način kako pojačati uticaj brenda na tržištu.

SEO

Došlo je vreme kada kompanije koriste tačno podudaranje domena (EMD) kod izbora naziva domena. To su domeni koji tačno odgovaraju kljčnim rečima koje kupci najčešće koriste. Prednost ovakvog postupanja je dvostruka. Prisutnost ključnih reči u nazivu domena je faktor rangiranja, takođe to podstiče webmastere i web sajt editore da kod navođenja web sajta /linkovanja, spomenu baš naziv domena a to su opet naravno i ključne reči koje su bitne.Nažalost, izmene faktora rangiranja koje je Google u skorije vreme izvršio daleko umanjuju prethodno navedene faktore vezane za EMD. Odabir pravog naziva domena ipak ima indirektan uticaj na povećanje relevantnisti i autoriteta domena.

Pretraživost naziva domena

Kupi naziv domena

Na vrlo osnovnom nivou, naziv domena utiče ko će vas uopšte pronaći. Zato bi i trebao biti direktno povezan sa nazivom vašeg brenda ili proizvoda koji prodajete. To omogućava ljudima da dolaze na sajt iako ga direktno ne traže. Sa druge strane, ako je suviše komplikovan ili jedinstven, ređe ćete privlačiti nove posetioce jer će tek uspevati da vas pronađu preko linkovanja na drugim sajtovima ili tokom pretrage na pretraživačima.

Rešenja ukoliko je naziv domena nedostupan

Problem većine brendova je nemogućnost da obazbede željeni naziv domena a u isto vreme ne žele da prošire svoje vidike i isprobaju nešto novo. Za takve, postoji nekoliko rešenja:

1. Probajte novi GTLD

Srećom, postoji veći broj generičkih top-level domena (GTLD). Domeni sa ekstenzijom “.com” su dakleko najviše u upotrebi ali ne i jedina opcija. Kada gledate druge ekstenzije, shvatićete da su mogućnosti za zauzimanje odgovarajućeg domena daleko bolje.

Neki od glavnih GTLD su i .info, .net, .org, .co, us, a za Srbiju .rs, Hrvatsku .hr i tako dalje. Ne tako davno su pušteni u rad još neki specifičniji domeni kao na primer .club, .design, .website, .green, .social, .agency, .app i mnogi drugi. Ovako širok izbor daje preduzetniku velike mogućnosti. Ako ste vlasnik radnje koja se zove “Pekara”, i ne možete da registrujete pekara.com, možete pokušati opcije kao što su pekara.food, pekara.store ili pekara.info.

2. Dodajte ili reorganizujte redosled reči

Ako se naziv vašeg brenda sastoji iz nečeg jednostavnog (recimo, jedna i često korišćena reč), naći ćete se u problemu koji domen da registrujete sa bilo kojim GTLD-jem. U tom slučaju, najbolje bi bilo da dodate reč ili promenite redosled reči.

Uzećemo za primer nešto što nam je blisko, recimo, neka se kompanija zove “Jaffa Keks” (kako poznato zvuči :D). Ako je jaffakeks.com domen zauzet, možete da dodate jednu reč tako da domen izgleda KupiJaffaKeks.com, JaffaKekskompanija.com, ili JaffaKeksShop.com.

3. Pokušajte kupiti domen

Samo zato što je domen zauzet, ne znači da ga ne možete imati. Međutim, u većini slučajeva, moraćete da odrešite kesu i platite poprilično. Vlasnika domena možete kontaktirati direktno ali preporučujemo da kupovinu radite preko brokera zato što su oni vešti u rukovanju transakcijama, pregovaranju u vezi cene, osiguranja zakonitosti kupovine kao i zaštiti vašeg identiteta. Poslednja tačka je jako bitna. Skrivanjem sebe iza brokera, poboljšavate poziciju za pregovaranje što je naravno izuzetno važno!

Postoje i neke mane, što je i za očekivati. Broker može naplatiti uslugu između 15 i 30% od prodajne cene domena što naravno diže cenu domena. Takođe veoma je malo regulacionih zakona u ovoj industriji tako da možete upasti u problem ako se broker neetički ponaša i pokuša vas iskoristiti.

4. Sačekajte da zakup domena istekne

Ako i dalje ne možete naći odgovarajući domen nakon traženja odogovarajućeg novog GTLD-a, kombinovanjem sa rečima, ili posao sa brokerom oko kupovine nije urodio plodom, jednostavno trebate čekati da zakup domena istekne. To je na neki način najlošija opcija ali vredi pokušati ako ste iscrpli sve prethodne opcije.

Ako pratite veći broj domena, imate na Internetu veći broj sajtova koji vam pomažu da budete stalno informisani o statusu. Obavestiće vas kada domen priđe periodu isticanja zakupa, koliko košta i kada će biti omogućena nova registracija.

domain expiration

Evo nekoliko sajtova koji vam mogu pomoći kod traženja domena, aukcija domena, postavljanja ponuda za zauzete domene, domene koji su na prodaju kao i za one koji su istekli.

https://www.snapnames.com
https://auctions.godaddy.com
http://www.namejet.com
http://pool.com

Ukoliko imate iskustva u kupovini, prodaji domena, kako doći do dobrog naziva domena ili neki drugi savet, budite ljubazni i podelite to sa ostalim čitaocima seolend.com web sajta.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.