Poglavlje 7: Personalizacija i faktori uspeha na pretraživačima

seo personalizacija

Pre godinu dana  svi su videli potpuno iste rezultate pretrage. Danas, niko ne vidi potpuno iste rezultate, ni na Google a niti na Bingu. Svi dobijaju personalizovane rezultate u nekom procentu čak i pri pretrazi u privatnom režimu.

Naravno, i dalje je veliki postotak jednakosti. Ne vidi svako kompletno različite rezultate. Umesto toga, svi vide neku od verzija iste “generičke” liste. Neke liste će se pojavljivati i u zavisnosti gde se nalazite dok surfujete, koga znate i kako surfujete.

Pc: Država

pcJedan od najlakših faktora za personalizaciju je svakako prikazivanje rezultata u zavisnosti od države u kojoj se nalazi.

Neko u Srbiji kada traži reč “fudbal” će dobiti rezultate u vezi sa srpskim fudbalom, neko ko se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama će dobiti rezultate vezane za američki fudbal.

Ako se vaš sajt ne uzima u obzir kao relevantan za određenu zemlju, imate manje šanse da se pojavite u pretrazi kada je pretraga personalizovana prema državi. Ako smatrate da bi trebalo da se pojavljuje, verovatno ćete morati da poradite na sajtu što se tiče međunarodnog SEO.

Pl: Lokalitet

piPretraživači ne prastaju sa personalizacijom na nivou države. Prilagođavaju rezultate da odgovaraju određenom gradu, gradskom području na sonovu lokacije korisnija.

Kao i kod personalizacije države, ako želite da se vaši rezultati pojave kada se traže pojmovi vezeni za neki specifičan grad, treba da obezbedite da vaš sajt bude relevantan za taj grad.

Ph: Lična istorija

phŠta je neko tražio kada je kliknuo na jedan od rezultata pretrage? Koje sajtove regularno posećuje? Da li je “lajkovao” sajt preko Fejsbuka, šerovao preko Tvitera ili možda podelio preko svog +1 naloga?

Ova vrsta lične istorije koristi se za različite nivoe i načine na koje Google i Bing utiču na rezultate pretrage. Za razliku od personalizacije u odnosu na državu ili grad, ne postoji jednostavan način da sebe učinite više relevantnim.

Umesto toga, postavlja se veća važnost na prvi utisak i lojalnost brendu. Kada korisnik klikne na “regularne” rezultate pretrage, želite osigurati da će vaš sajt predstavljati dobro iskustvo za posetioca i da će on ponovo doći. Tokom vremena, oni mogu tražiti vaš brend u rezultatima pretrage, kliknuti na njega bez obzira na to što je ispod drugih rezultata u listu.

Ovakvo ponašanje pozetivno utiče na vaš sajt i doprinosi tome da u rezultatim za tog korisnika budete češće zastupljeni. Još bolje, ako je kornisnik na društvenim mrežama vašem sajtu dodelio like, +1 ili tvitovao i pokazao veću prvrženost vašem sajtu ili brendu.

Istorija je još važnija kod novih interfejsa za pretraživanje kao što je Google Now, koja će proaktivno prezentovati “karte” korisnicima bazirano na unapred definisanim setovanjima (koje sportske timove, berzanske akcije pratite) i istoriji pretraživanja.

Ps: Društvene veze

psŠta nečiji prijatelj misli o web stranici? To je jedan od novijih faktora rangiranja koji ima uticaj na rezultat rangiranja. Nečije društvene veze mogu uticati kako ćete nešto videti na Google-u i Bing-u.

Te veze su zaista bitne zato što pretraživači vide te konekcije kao personalni set savetnika. Da pojasnimo malo, analogija može biti to kada imate prijatelje i imate poverenja u njihov sud pa ih pitate za savet u vezi restorana, radova u vrtu ili slično.

Sve češće kod današnjih pretraga, pretraživači pokušavaju oponašati ovaj svenario. Dakle, ako je korisnik povezan sa prijateljem i taj je prijatelj posetio i ocenio/napisao recenziju restorana ili je recimo podelio članak o uzgajanju paradajza, to znači da restoran i članak imaju veći rang za korisnika.

Ako neko može da vas prati ili jednostavno podeli vaš sadržaj, to pomaže da vaš sajt uđe u krug poverljivih sajtova i samim tim povećate šansu da druge osobe koje prate one koji su delili vaše sadržaje dođu do vaših stranica sajta.

To se najviše primećuje na Google+, kada se neki sajt koji se nalazi na Google+ podeli u krugovima (Google+ circle) dovodi do promene na personalizovanim rezultatima pretrage.

Poglavlja: Početna1: Faktori2: Saržaj3: Arhitektura4: HTML5: Poverenje6: Linkovi7: Personalizacija8: Društveni mediji9: Prekršaji