Poglavlje 4: HTML Kod i faktori uspeha na pretraživačima

seo html

HTML je osnovni kod koji se koristi za izradu web stranica. Pravilna upotreba određenih HTML elemenata može doprineti boljem rangiranju na pretraživačima. Niže ćemo prikazati neke od najvažnijih HTML elemenata za veću SEO uspešnost.

Ht: HTML Tag Naslova (Title Tag)

ht1Zamislite da ste napisali 100 različitih knjiga ali svim knjigama ste dali isti naslov. Kako da bilo ko razume da svaka knjiga ima sasvim drugu radnju?
Zamislite da ste napisali 100 različitih knjiga, i dok ste se truduli da imaju različite naslove, ali oni baš ne opisuju knjigu nisu bili u dovoljnoj meri  opisni — možda samo delimično. Opet, kako bi, na prvi pogled, potencijalni čitaoci znali o čemu se radi u knjigama

HTML naslovi su uvek bili i ostaju najvažniji HTML signal koji pretraživači koriste da bi razumeli o čemu se radi na stranici. Loši naslovi na vašim strana su isto kao da imate loše naslove knjiga – kao u primeru koji smo već naveli u tekstu iznad. Zapravo, ako su vaši HTML naslovi zaista loši, Google će ih izmeniti.

Dakle, razmislite o tome koje ćete reči upotrebljavati na stranicama oslanjajući se na istraživanje ključnih reči i kakve su performanse tih reči. Zatim napravite jedinstvene, opisne  naslove za svaku od vaših web stranica.  Ako želite više da saznate o ovome, pogledajte sledeću temu:

Pisanje HTML tag naslova za ljude, Google i Bing

Hd: Meta opisi tag (Meta Description Tag)

Hd: Meta Description TagMeta opisi tag, jedan je od najstarijih podržanih HTML elemenata, omogućava vam da sugerišete kako želite da vaše stranice budu opisane na listi rezultata na pretraživačima. Ako je HTML tag naslova ekvivalent naslovu knjige, meta description je kao sažetak knjige na poslednjoj stranici.

SEO čistunci će tvrditi da meta tag opis nije “rang faktor” i da zapravo ne pomaže da se vaše stranice visoko rangiraju. Međutim to je “faktor prikaza,” nešto što vam pomaže kako će rezultat izgledati, i daje neuporedivo bolju sliku o vašoj stranici ako se pojavljujete u vrhu zbog drugih faktora.

Tehnički, to je korektno. I to je jedan od razloga zašto smo odlučili da ga stavimo u listu faktora važnih za dobro rangiranje stranica.

Meta opisi koji sadrže ključne riječi koji su tražene (u boldu) mogu upasti u oči potencijalnim posetiocima. Dobro napravljen meta opis može pomoći boljoj uočljivosti. Oba elementa definitivno pomažu da vaša stranica ima više poseta u onosu na konkurentne rezultate. Samim tim, dovoljno je razloga da meta opise postavimo kao faktor uspeha.

Unapred da Vas upozorimo, to što imate meta opise ne garantuje da će ti opisi biti zaista upotrebljeni u opisu. Pretraživač može kreirati različite opise na osnovu onoga šta veruje da je najrelevantnije za određeni upit. Ipak, ako ih imate, povećavaju se šanse da će biti upotrebljeni. U krajnjoj liniji, lako ih je kreirati i zato ih ne izostavljajte!

Niže su artikli koji vam daju bliži osvrt na meta opise

Hh: Oznake Zaglavlja (Header Tags)

Hh: Oznake Zaglavlja (Header Tags)Pogledajte naslov na vrhu stranice. Iza HTML koda se krije tag zaglavlja, u ovom slučaju H1 tag.

Pogledajte podnaslove na stranici, za njih se koriste takođe tagovi zaglavlja. Svaki od podnaslova ima sledeći u nizu nivo zaglavlja to jest H2 oznaku.

Oznake zaglavlja su formalan način da se identifikuju ključni delovi web stranice. Pretraživači ih već dugo koriste kao naznake o čemu se zaista radi na stranici. Ako su reči koje želite da budu tražene u oznakama zaglavlja, povećavate šansu da se na pretraživačima pojavite kada se traže baš te reči.

Naravno, ovo saznanje je uzrokovalo da neki ljudi počnu preterivati pa stavljaju cele pasuse u oznake zaglavlja. To definitivno ne pomaže. Ne zaborative da oznake zaglavlja čine sadržaj čitljivijim kako posetiocima tako i pretraživačima

Oznake zaglavlja su korisne kada odražavaju logičku strukturu (ili pregled) stranice. Ako imate glavni naslov, koristite H1 tag. Relevantni podnaslovi treba da imaju H2 tag. Koristite zaglavlja tako da ona imaju smisla i samo tako ona mogu pojačati druge faktore rangiranja.

Za više informacija o zaglavljima, pročitejte sledeće

Hs: Strukturirani podaci

hsŠta ako biste pretraživačima mogli na njihovom jeziku reći šta je vaš sadržaj? U pozadini, web stranice mogu koristiti specifičan markup kod koji pretraživači mogu lako razumeti i shvatiti detalje i strukturu sadržaja stranice.

Rezultat strukturiranih podataka se često pretvaraju u “bogati isečak (rich snippet)” – ekstra obogaćen i privlačan prikaz koji ukazuje na ono što se nalazi u vašem sadržaju i daje više informacija korisnicima. Najčešći bogati isečci su vezani za razne opise proizvoda, recenzije i drugo gde se dodeljuju neke ocene, stavljaju cene ili fuguriraju zvezdice ocene.

Iako upotreba strukturiranih podataka nije direktan faktor rangiranja, jasno je da je važan fakor uspeha. Viši stepen opisnosti koji nudi bogati isečak  dovodi do toga da će takav rezultat pretrage pobrati više klikova. Pretraživači sa druge strane ohrabruju vlasnike sajtova da sajtove da prihvate ovaj tip strukturiranja podataka tako što kroz alate za webmastere olakšavaju podešavanja i pripremanje podataka.Strukturiranje podataka je prisutno već određeno vreme u različitim formama. Međutim u poslednje vreme sve više se ide na to da se koristi Google-ov Knowledge Graph i Bingov Snapshot.Kako vreme prolazi ovaj element dobija na važnosti i biće sve važniji u budućnosti.

Pročitajte više o strukturiranju podataka u sledećim kategorijama:

  • SEO: Strukturirani podaci i Schema.org
  • Google: Google Knowledge Graph
  • Google: Google Rich Snippets
  • Bing: Bing Snapshot

Poglavlja: Početna1: Faktori2: Saržaj3: Arhitektura4: HTML5: Poverenje6: Linkovi7: Personalizacija8: Društveni mediji9: Prekršaji