Interstitial reklame mogu naškoditi vašoj poziciji na pretraživačima

3765 views Ostavite Vaš komentar
Interstitial mobile demo

Neposredno pre mobile-friendly ažuriranja koje je Google izvršio u aprilu ove godine, povela se rasprava u vezi interstitials tipa reklame (interstitial – međuprostorni)(sadržaj koji se pojavljuje preko stranice i ometa proces dobijanja željene stranice koja ostaje ispod reklamnog sadržaja – interstitials demo) a po pitanju prikazivanja takvih reklama na mobilnim uređajima i kako to šteti iskustvu posetioca web sajtova. Google počeo uzimati u obzir iskustvo mobilnih korisnika te webmasteri moraju ozbiljno uzeti u razmatranje koji tip reklama će prikazivati posetiocima koji koriste mobilne uređaje.

Eric Enge iz kompanije Stone Temple Consulting, objavio je intervju sa Marijom Moevom iz Google Webmaster Trend Analyst divizije. Razgovarali su o nizu tema vezanih za mobilne aplikacije i kako ih Google tretira. U jednom trenutku je Enge postavio pitanje da li će biti negativnih implikacija za mobilno rangiranje ako se implementira interstitial radi navođenja posetilaca da se prijave na aplikaciju posećenog web sajta i da li se toga treba kloniti. Moeva je odgovorila da ako gleda na celu situaciju kao običan korisnik, interstitial koji se pojavi ne daje instantno informaciju koja je dolaskom na stranicu zahtevana već je u pitanju međukorak koji može biti prilično frustrirajući za korisnike posebno ako se pojavi odmah na prvoj stranici koju korisnik posećuje na nekom sajtu. Pošto interstitial kvari korisnikovo iskustvo kod surfovanja, Google će naći nači kako da to oceni (čitaj sankcioniše).

Rich Media Demos, Video Interstitial

Na poslednjoj SMX Advanced konferenciji je takođe bilo reči o ovome, Maile Ohye (Google) je dao komentar u kojem potvrđuje da Google već nekoliko meseci planira da reklami tipa insterstitial dodeli negativan ranking faktor kada se za pregled stranica koristi mobilni uređaj ali izgleda će isto važiti i za desktop uređaje. Ohye je upozorio webmastere da su interstitial reklame loše za korisnike i da izbegavaju njihovu upotrebu ako žele da ne budu pogođeni negativnim faktorima za rangiranje.

Čak je i sam Google na svojim stranicama objavio eksplicitnu informaciju da se “izbegavaju interstitial reklame“.

Naš savet je da odmerite koje su i kolike prednosti koje donosi ovaj tip reklame i naravno, da li će se to zaista dopasti posetiocu. Generalno gledano, posetioci ne vole reklame i što se njih tiče, one nisu uopšte potrebne pošto usporavaju učitavanje sajta, uglavnom smetaju, skreću pažnju itd… Sa druge strane su webmasteri koji pored atraktivnih sadržaja žele postaviti i što isplativije reklame, skrenuti pažnju da se klikne na njih, uradi registracija na sajtu, kupi neki artikal.

Dakle, oprezno!

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.